De Gendt volgde zijn gevoel, en met succes

"Ik kreeg plots het gevoel dat ik mee moest gaan in de ontsnapping. Mijn gevoel bleek juist." Thomas De Gendt had in de ochtenduren nog verklaard geen trek te hebben in de avontuur, maar de instinctieve ingeving bracht de Belg op de flanken van de Mont Ventoux zijn tweede grote dagsucces in zijn wielerloopbaan. 

In 2012 kwam De Gendt in de Giro d'Italia als eerste over de meet in de koninginnenrit die eindigde op de roemruchte Stelvio. Kort na zijn triomf in de ietwat ingekorte twaalfde etappe in de Tour de France kon hij niet zeggen welke overwinning hij hoger inschat. "Voor mij zijn ze gelijk. De zege op de Stelvio was voor mij persoonlijk emotioneler, maar dit is wel de Tour." 

De 30-jarige De Gendt droeg de ritzege, die hem naast de bloemen ook de bolletjestrui bracht, op aan Stig Broeckx, zijn onfortuinlijke ploeggenoot bij Lotto-Soudal die in mei ten val kwam en al enige tijd in coma ligt. "We denken elke dag aan hem. Hopelijk gaat het snel beter met hem, de komende dagen, weken, maanden... We fight for Stig."

STER reclame