AFP

Minister van Justitie Michael Gove keert niet terug in het kabinet van de Britse premier May. Gove was een leider van het brexit-kamp in aanloop naar het referendum. 

Gove verraste zijn partij toen hij zich na het referendum aanmeldde als kandidaat voor het premierschap. Hij had eerder gezegd geen ambitie te hebben om premier van het land te worden en dat hij Boris Johnson zou steunen in zijn kandidaatschap. Ze voerden zij aan zij campagne voor een brexit.

Voor de bekendmaking zei Gove dat hij niet wilde dat Boris Johnson premier zou worden. "Ik vind hem niet geschikt als premier", zei Gove. Correspondent Suse van Kleef vertelt dat dat niet goed viel bij de conservatieven. "Binnen de partij werd dat gezien als broedermoord, als verraad."

Gisteren maakte premier May bekend dat Johnson minister van Buitenlandse Zaken wordt.

Reshuffle

De minister van Onderwijs Nicky Morgan en de minister van Cultuur zijn ook ontslagen. Morgan steunde Gove's kandidaatschap. 

Vandaag is de dag van de zogenoemde 'reshuffle', waarbij May de ministerposten van haar kabinet invult. Ze kan huidige ministers laten zitten, overplaatsen naar een andere ministerpost of ontslaan. De ministers kunnen ook zelf besluiten te bedanken voor een plek in de regering. 

STER reclame