Wateroverlast in Wuhan, in de provincie Hubei
NOS Nieuws

China zet 25 miljoen opzij om regen of zon te maken

China heeft ruim 25 miljoen euro vrijgemaakt om het weer te beïnvloeden en natuurrampen in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen. Het land kampt al weken met ernstige overstromingen in het zuiden en midden, die inmiddels aan 237 mensen het leven hebben gekost. Ruim negentig mensen in het getroffen gebied worden nog vermist.

Het ministerie van Financiën in Peking heeft de extra fondsen beschikbaar gesteld in reactie op de wateroverlast, en op de extreme droogte in het noordwesten van het land.

Olympische Spelen

China maakt ook nu al gebruik van technologie om het weer te beïnvloeden. Zo worden er chemicaliën in de lucht verspreid om meer regen te laten vallen, en om hagelbuien, mist en vorst af te zwakken. Ook kan er helder weer worden gecreëerd door wolken op te lossen, zoals onder meer gebeurde tijdens de Olympische Zomerspelen in Peking in 2008. Ook voor de landbouw zijn de ingrepen in het weer van groot belang, aldus het ministerie van Financiën.

In totaal ervaren zestig miljoen mensen ernstige overlast van de huidige overvloedige regenval en de tientallen rivieren die daardoor buiten hun oevers zijn getreden, melden Chinese media. In Hubei in Centraal-China heeft het leger dijken rond een groot meer opgeblazen om het overtollige water gecontroleerd weg te laten lopen.

Dorpen langs de Jangtse-rivier die vechten tegen het hoge water, roepen migranten die naar de steden zijn uitgeweken om werk te zoeken, op om terug te keren en hulp te bieden in de noodsituatie. Duizenden migranten zouden inmiddels gehoor hebben gegeven aan die oproep.

Voor de komende dagen wordt nog veel meer regen verwacht. De economische schade als gevolg van de wateroverlast beloopt zo'n 20 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl