NOS Nieuws

Nieuwe wet om 'cowboys' bij incassobureaus aan te pakken

Malafide incassobureaus moeten een boete kunnen krijgen als ze te hoge kosten in rekening brengen, geld eisen voor niet geleverde diensten of mensen intimideren. Dat stellen ChristenUnie en PvdA in een initiatiefwet die zij vandaag samen indienen.

"Ons doel is om cowboys tegen te gaan die met druk en intimidatie veel geld proberen te verdienen", zegt Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie. "Ik hoor te veel voorbeelden van mensen die tot hun schrik te maken krijgen met een incassobureau, zonder dat ze een openstaande vordering hebben. Ook worden soms torenhoge incassokosten berekend, terwijl dat helemaal niet mag."

Voor incassobureaus die zich aan zulke praktijken schuldig maken kan de boete oplopen tot 650.000 euro. Bureaus die hun leven daarna niet beteren, krijgen een verbod om hun werkzaamheden uit te voeren.

Bang maken

Schouten en PvdA-Kamerlid Keklik Yücel willen incassobureaus na drie overtredingen voor vijf jaar uit een incassoregister schrappen. Dat register moet nog worden gevormd. Bureaus worden alleen in het register opgenomen als eigenaren aan bepaalde opleidingseisen voldoen. "Want iedereen kan nu burgers bang maken en op kosten jagen, waardoor mensen met schulden verder in de problemen komen", aldus Yücel.

Ook worden er eisen gesteld aan de bedrijfsvoering en zijn er gedragsregels, die intimidatie moeten tegengaan. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet daar toezicht op gaan houden.

Diezelfde organisatie schat dat incassobureaus in 20 procent van de gevallen te hoge kosten voor hun diensten in rekening brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl