AFP
NOS Nieuws

Brexit-boegbeeld Boris Johnson minister van Buitenlandse Zaken

Boris Johnson is verrassend benoemd tot de Britse minister van Buitenlandse Zaken. De oud-burgemeester van Londen en leider van het brexit-kamp is lid van de ministersploeg van de vandaag aangetreden premier May.

Johnson werd net als andere kandidaat-ministers vanavond ontvangen in de ambtswoning van May op 10 Downing Street. Andere benoemingen die zijn bekendgemaakt, zijn Philip Hammond op Financiën, Michael Fallon op Defensie en Amber Rudd op Binnenlandse Zaken.

Scepticus

De benoeming van Johnson op Buitenlandse Zaken is opvallend omdat hij zich heeft geprofileerd als een uitgesproken euro-scepticus. Wel zal zijn rol bij de onderhandelingen over de relatie met de EU beperkt zijn. In het kabinet is namelijk een speciale brexit-ministerspost gereserveerd.

Die functie van 'minister voor het vertrek uit de Europese Unie' gaat naar David Davis, een oudgediende binnen de Conservatieve Partij die in de jaren 90 onder premier Major al staatssecretaris van Europese Zaken was. Hij is, net als Johnson maar anders dan premier May, een uitgesproken 'brexiteer'.

Wereldleiders

Johnson heeft overigens in het verleden nogal ondiplomatieke bewoordingen gebruikt over mensen met wie hij als minister waarschijnlijk te maken gaat krijgen. Zo schreef hij een limerick waarin hij de Turkse president Erdogan een 'wankerer' (woordspeling op 'wanker', rukker) noemde.

Over de Amerikaanse president Obama zei Johnson dat die anti-Brits is vanwege zijn Keniaanse afkomst en Obama's mogelijke opvolger Clinton werd door hem ooit "een sadistische verpleegster in een gekkenhuis" genoemd. De Duitse bondskanselier Merkel omschreef hij als 'verschrikkelijk'.

Boris Johnson wordt minister van Buitenlandse Zaken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl