Criminelen in Taiwan pinden miljoenen na hack van automaten

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Criminelen halen geldautomaten leeg met smartphone

In Taiwan hebben criminelen bijna 2 miljoen euro gestolen nadat ze het computersysteem van de geldautomaten hadden gehackt. Ze installeerden malware in het systeem van een van de grootste banken van het land, waarna ze met hun smartphone enkele tientallen pinautomaten opdracht gaven om geld uit te geven.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de misdadigers te werk gaan. Telkens als ze het geld uit een automaat haalden, gingen ze er snel vandoor. De Taiwanese autoriteiten hebben twee Russische verdachten op het oog. Zij zijn waarschijnlijk niet meer in Taiwan.

Buiten werking

Onderzoekers ontdekten dat er drie verschillende malwareprogramma's waren geïnstalleerd in het systeem van de automaten van de First Bank, een Taiwanese staatsbank. Daarmee kon uit bepaalde automaten eenvoudig geld worden gehaald. 

Uit voorzorg zijn zo'n duizend geldautomaten van de bank buiten werking gesteld. Dat zijn allemaal automaten van hetzelfde type als de exemplaren die zijn gebruikt voor de diefstal. Volgens de Taiwenese autoriteiten is dit de eerste keer dat criminelen op deze manier toeslaan in het land. 

STER reclame