EPA

De Japanse keizer Akihito is van plan om binnen een paar jaar af te treden. Dat is erg bijzonder. Normaal gesproken blijft de keizer aan tot zijn dood.

Akihito is al 27 jaar keizer van Japan. De 82-jarige zou volgens de Japanse omroep NHK tegen de Japanse regering hebben gezegd dat hij gaat stoppen. Zijn zoon, de 56-jarige Naruhito, zal hem opvolgen.

Het is niet bekendgemaakt waarom Akihito wil aftreden. De keizer heeft hartproblemen en ook zijn vrouw heeft een kwakkelende gezondheid. Het echtpaar zou het steeds moeilijker hebben met het uitvoeren van de keizerlijke taken, melden Japanse media.

Dit terwijl Akihito het belangrijk zou vinden dat de keizer altijd in eigen persoon aanwezig is bij ceremonies en andere afspraken. Volgens Japanse media wil hij daarom op korte termijn plaatsmaken voor iemand die de werkdruk beter aankan. 

Bijzondere keizer

Volgens NOS-correspondent Kjeld Duits is Akihito een bijzondere keizer. "Hij is heel geliefd in Japan. Hij heeft door de jaren heen vaak zijn verontschuldigingen aangeboden over de Tweede Wereldoorlog. Dat is bijzonder omdat bijvoorbeeld de huidige premier dat heel moeilijk vindt om te doen."

Ook opvallend is dat Akihito duidelijk heeft laten merken dat hij tegen nationalisme is, vindt Duits. "Hij mag zich niet met politiek bezighouden, dus hij moest dat altijd op een heel voorzichtige manier laten doorschemeren in zijn toespraken." Volgen Duits is dat hem goed gelukt. 

STER reclame