Onderzoek naar treinramp Italië bezig, kind van 6 gered

Reuters

Het onderzoek naar de oorzaak van het treinongeluk in Italië richt zich vooral op het ontbreken van een waarschuwingssysteem in de treinen. Daardoor kwam het spoorwegpersoneel er mogelijk te laat achter dat er twee treinen op één spoor reden.

Gisteren botste in de buurt van de stad Bari, in het zuiden van Italië, twee treinen frontaal op elkaar. Het leek er aanvankelijk op dat er 27 mensen om het leven waren gekomen, maar dat aantal is in de loop van woensdag bijgesteld van naar 23.

Hoe de treinen tegelijkertijd op hetzelfde spoor terechtkwamen is nog niet duidelijk. Italiaanse media wijzen erop dat er geen automatisch waarschuwingssysteem aanwezig was in de verouderde treinstellen. Het spoorpersoneel moet elkaar telefonisch informeren als er een trein vertrekt van een station.

De ravage na het treinongeluk in Italië EPA

De Italiaanse spoorwegpolitie denkt dat er een menselijke fout is gemaakt. "Het is in ieder geval duidelijk dat een van deze treinen niet op dit spoor had moeten rijden", zegt woordvoerder Giancarlo Conticchio tegen persbureau AP. "Nu willen we duidelijkheid over wat er is misgegaan."

Inmiddels is een van de zwarte dozen uit de locomotieven gevonden. De politie hoopt met de informatie uit die doos de oorzaak van de treinramp te kunnen achterhalen.

Het jongetje zat helemaal klem tussen de wrakstukken.

Italiaanse hulpverlener

Het treinongeluk bij Bari is een van de dodelijkste in jaren, en het dodental loopt mogelijk nog verder op. Er zouden nog zes mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Daarnaast werd gisteravond nog een klein kind met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Reddingswerkers haalden het jongetje levend uit de wrakken. 

Tegenover het Italiaanse persbureau ANSA vertelt een van hen dat het om de 6-jarige Samuele gaat. "We hoorden hem schreeuwen. Hij zat klem tussen de wrakstukken. Het kind had een plaat tegen zijn borst, waardoor hij moeilijk ademde."

"Samuele was bij bewustzijn. Hij kon ons zijn naam en leeftijd vertellen. Het jongetje was in paniek. Om hem te kalmeren heeft een andere hulpverlener hem een paar tekenfilmpjes op zijn telefoon laten zien. Hij riep om zijn grootouders, maar we weten niet of zij ook echt in de trein zaten."

STER Reclame