Joost Luiten
NOS SportAangepast

NOC*NSF laat alleen Luiten naar Rio gaan

Alleen Joost Luiten zal Nederland vertegenwoordigen op het olympisch golftoernooi in Rio de Janeiro.

De Rotterdammer is de enige die aan alle kwalificatie-eisen heeft voldaan: een plek bij de beste zestig op de olympische ranglijst en ook een positie bij de eerste honderd op de wereldranglijst. Luiten staat 65ste op die lijst.

Domper Boeljon en Van Dam

De laatste eis was te hoog gegrepen voor Christel Boeljon en Anne van Dam. Zij hadden zich wel bij de beste zestig geschaard op de olympische ranglijst, maar staan niet in de top honderd van de mondiale ranking.

Christel Boeljon

"En dus gaan ze niet naar Rio, want die plek in de top-100 was de aanvullende eis van sportkoepel NOC*NSF", aldus een woordvoerder van de Nederlandse golffederatie. Golf maakt voor het eerst in 112 jaar weer deel uit van het olympisch programma.

Daan Slooter, directeur van de KLM Open, reageerde bij NPO Radio 1 Sportzomer op de selectie-eisen. "Het is zonde, zeker omdat er nu geen vrouw meespeelt. Het is lastig om sporten te vergelijken maar de nummer 120 van het tennis gaat nooit Wimbledon winnen, terwijl de nummer 120 van het golf wel kans maakt om een toernooi te worden. Dat zou de volgende keer anders bekeken moeten worden door het NOC*NSF."

Op de vraag of de sportkoepel dan met te weinig verstand van golf de selectie-eisen heeft bepaald antwoordt Slooter: "Ze hebben meer verstand van andere sporten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl