NOS Sport

Brits antidopingautoriteit bekent 'gruwelijke fouten"

De Britse antidopingautoriteit UKAD geeft toe dat er "gruwelijke fouten" zijn gemaakt in de zaak van dopingarts Mark Bonar die in de afgelopen zes jaar ongeveer 150 Britse sporters aan verboden middelen zou hebben geholpen. Voorzitter David Kenworthy reageert daarmee op de uitkomsten van een onderzoek van de Britse regering naar de werkwijze van UKAD.

Oud-amateurwielrenner en dopingzondaar Dan Stevens trok tot zeven keer toe aan de bel bij de UKAD over de bewuste arts, maar met de meldingen werd niks gedaan. Het onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de antidopingautoriteit noemde het moeilijk om te begrijpen waarom er niets met de informatie van de klokkenluider is gebeurd.

"Het was een gruwelijke vergissing en het had niet mogen gebeuren", zegt Kenworthy nu. "Er is niemand die daar anders over denkt."

De Sunday Times onthulde het schandaal rond de dopingarts afgelopen april. Bonar bekende in gesprek met undercoverjournalisten van de krant dat hij sporters voorzag van epo, steroïden en groeihormonen. Onder zijn cliënten zouden voetballers van clubs uit de Premier League zijn, wielrenners uit de Tour de France, tennissers, een bekende cricketspeler en een bokskampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl