De lokale kunstenaar Wim Jansen schilderde het stadsgezicht van Dordrecht
NOS Nieuws

Dordrechts 'schilderij van Beyoncé' na maanden zoeken gevonden

Maandenlang heeft Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum gezocht naar de oorsprong van een schilderij dat in een clip van zangeres Beyoncé te zien is. Dat schilderij, een 'Gezicht van Dordrecht', is nu gevonden. Het stadsgezicht hing in een klein kerkje in Dordrecht en is van onbekende lokale kunstenaar Wim Jansen (1923-1992). "Eigenlijk is het niet eens zo'n mooi schilderij", aldus Paarlberg.

In mei werd het schilderij door Paarlberg in de videoclip van het nummer Intro Denial gespot. Hij kende het schilderij niet, maar zag wel meteen dat het Dordrecht was. En dus begon hij aan een zoektocht naar het doek, maar dat bleek niet zo makkelijk. "Ik heb die clip wel 100 keer bekeken. Ik kreeg heel veel reacties en tips, maar die hielpen niet." Totdat Paarlberg afgelopen week een e-mail ontving met een foto van het stadsgezicht in een kapel. "Ik wist meteen: dit moet hem zijn."

Het schilderij hing in de Trinitatiskapel en is nu verplaatst naar het Dordrechts Museum. Jansen schilderde het doek in de jaren 50. Op het doek is de Grote Kerk van Dordrecht te zien. "Het schilderij is geen mooi voorbeeld van een 'Gezicht van Dordrecht'. Het is in een behoudende stijl geschilderd. Ook is de plek die te zien is cliché."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Chinese stockfoto

Maar waarom zit het dan in een clip van een wereldberoemde zangeres? "De enige foto op het internet van het schilderij is te vinden op een website met Chinese stockfoto's. Bij die foto staan de zoekwoorden 'westerse architectuur' en 'schilderij'. Waarschijnlijk hebben de makers van de clip gewoon op die woorden gezocht en vonden ze dit doek mooi als aankleding in de clip."

Hoe dan ook, het schilderij heeft veel aandacht gekregen. Het doek wordt vanaf eind oktober tentoongesteld in het Dordrechts Museum. 'Het Gezicht op Dordrecht van Beyoncé' zal tussen andere stadsgezichten hangen, maar is wel de ster van de show. Daarna gaat het doek weer terug naar de kapel. "Het is zo leuk, al die aandacht voor Dordrecht", sluit Paarlberg af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl