Wilco Kelderman geniet van de rustdag
NOS Wielrennen

Ploegleider Zeeman geeft Kelderman nog kans op ritzege

De eerste week van de Ronde van Frankrijk leek voor Lotto-Jumbo goed te eindigen. Tot Wilco Kelderman onderuitging in de afdaling van Col de Val Louron-Azet. Van de gevolgen heeft hij nog altijd last. "Ik heb nog steeds brandwonden op mijn arm, mijn heup en knieën. Het herstel kost veel energie."

Kelderman stond zaterdag nog op een bescheiden achterstand van Chris Froome in het klassement, na de etappe naar de top van Andorra Arcalis is het verschil met de geletruidrager echter opgelopen tot 5 minuten en 28 seconden.

Kelderman onderuit in afdaling Col du Val Louron-Azet

Toch hadden de gevolgen van Keldermans valpartij nog groter kunnen zijn. "Als de binnenband van je voorwiel eraf glijdt, kun je ook je sleutelbeen breken. Maar het was toch een flinke teleurstelling. Alles liep lekker. Dit brengt je dan uit de focus."

'Herstel duurt meerdere dagen'

"Je lichaam heeft normaal al alle energie nodig om te herstellen. Met allemaal schaafwonden en een minder goede nachtrust kost het alleen maar meer energie. Kijk maar naar Alberto Contador. Die is op dezelfde manier gevallen en is er niet meer bovenop gekomen."

Kelderman verwacht dan ook niet vandaag al in de aanval te kunnen gaan. "Als zo'n val je overkomt, heb je dagen nodig om te herstellen. Gelukkig zijn de komende etappes iets minder lastig. Hopelijk kan ik goed herstellen en binnenkort nog voor een ritzege gaan."

Ploegleider Merijn Zeeman is iets positiever over de kansen van zijn pupil. "Vallen heeft veel impact. Het doet veel met een lichaam en je kan er lang last van houden, maar we zijn optimistisch dat Wilco snel herstelt. We gaan hem heel intensief behandelen en de komende dagen vooral herstellen en energie sparen."

Ritten uitzoeken

Zeeman stelde na de Tour in 2015, waarin Kelderman ook achtervolgd werd door valpartijen en blessureleed, dat de ploeg de renner uit de Tour hadden moeten halen. Die stelling gaat nu echter niet op, meent Zeeman. "Dat was een heel andere situatie dan nu. Toen leed hij echt na een opeenstapeling van ernstige valpartijen. Nu heb ik hoop dat Wilco er snel bovenop is."

Een ritzege is dus nog steeds het doel van de Lotto-Jumbo-renner. Zeeman: "We willen met Wilco ritten uitzoeken waarin we kunnen laten zien wat hij kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl