NOS Nieuws

FNV: jongeren voelen zich gestresst door vakantiebaan

Onregelmatige en onzekere roosters, hoge werkdruk en vervelende chefs of collega's. 63 procent van de jongeren ervaart door dat soort factoren werkstress tijdens hun vakantiebaan, zegt FNV Jong op basis van een onderzoek onder ruim 400 jongeren.

"Aan het eind van de zomer zijn jongeren helemaal op. Ze beginnen dan niet goed aan school", zegt Kristina van der Molen, vicevoorzitter van FNV Jong. Als andere werkstress-oorzaken werden door de ondervraagden genoemd: te veel verantwoordelijkheden, geen pauze kunnen opnemen, pestgedrag en te weinig collega's.

De meeste vakantiewerkers worden er van die stress niet gezelliger op. Ze zeggen dat ze sneller geïrriteerd zijn en uitgeput na een werkdag. Verder uit de stress zich in somberheid, misselijkheid en slecht slapen.

Complimentjes

"Wat oplossingen kunnen zijn? De werkgever zou meer personeel kunnen aannemen, zodat de werkdruk afneemt. En misschien meer complimentjes geven. Voor veel scholieren is het toch de eerste keer dat ze serieus buiten de deur werken. Voor hen is het vaak ook wennen", aldus Van der Molen.

Ieder jaar doet FNV Jong een onderzoek naar vakantiewerk. Dit jaar heeft 71 procent van de jongeren een vakantiebaantje, vorig jaar was dat 77 procent. Ruim de helft heeft makkelijk een job kunnen vinden. Oudere jongeren en allochtone jongeren moeten de meeste moeite doen om vakantiewerk te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl