'Collectief won het van het individu op het EK'
Het EK in Frankrijk zit erop en heeft met Portugal een toch wel verrassende winnaar afgeleverd. Maar een editie waaraan over tien, twintig jaar nog met weemoed zal worden teruggedacht, is het niet geworden, oordeelt NOS-commentator Arno Vermeulen.
"De verwachte blamage van de 'kleine voetballanden' is uitgebleven. Als het basisniveau aanwezig is, blijk je met teamdiscipline, goed verdedigen en fitheid ver te kunnen komen. Zie IJsland en Wales en toch ook Portugal. Allemaal ploegen met een geweldige wedstrijdmentaliteit. Voor de romantici en liefhebbers onder ons viel er weinig te genieten. Er waren weinig technische voetballers die uitblonken. Alleen Griezmann misschien."
"Je hebt geen zes Arjen Robbens nodig om Europees kampioen te worden, is gebleken. Aan eentje heb je genoeg. En daar omheen zet je spelers als Strootman en Janssen, mensen met karakter", geeft Vermeulen vast een schot voor de Oranje-boeg. "Voor flegmatieke voetballers die zich per wedstrijd maar twintig minuten laten zien, is nauwelijks nog ruimte."
Marionetten
Het was ook meer het toernooi van de coaches dan van de spelers, merkt Vermeulen op. "De spelers waren inwisselbaar. Zij waren de marionetten van de coaches. De Portugees Fernando Santos bijvoorbeeld vernieuwde tijdens het toernooi bijna het hele middenveld."
"Hij zette na de groepsfase João Moutinho, toch tien jaar een vaste kracht op het middenveld, naast het elftal. En ook de 38-jarige verdediger Ricardo Carvalho hebben we niet meer terug gezien. Hij durfde door te selecteren en een 18-jarige jongen (Renato Sanches - red.) op te stellen. Dat pleit voor hem."
De Fransman Didier Deschamps schroomde evenmin grote grote spelers op de bank te houden en Antonio Conte krijgt een pluim voor de wijze waarop hij een toch niet heel getalenteerd Italië naar de kwartfinales heeft weten te loodsen. En bijna nog verder zelfs.
Échte spits
Andersom vielen de Engelsman Roy Hodgson en de Belg Marc Wilmots door de mand en mocht Ante Cacic zich de uitschakeling van Kroatië aanrekenen. "Kroatië speelde tegen Spanje een uur lang het mooiste voetbal. In de achtste finales tegen Portugal borduurde hij daar niet op voort, maar greep hij weer terug op de oude garde. Dat pakte dus niet goed uit."
Het collectief won het in Frankrijk dus van het individu. Maar tegelijkertijd zag Vermeulen wel weer wat een goede spits waard is. Het gebrek daaraan kostte Duitsland de kop in de halve finale tegen het gastland. "Duitsland deed bijna alles goed. Het maakte alleen geen doelpunten, een structureel probleem. Ik kan niet beoordelen of hij mensen over het hoofd heeft gezien, maar Löw had wel weinig aanvallers meegenomen."
"We hebben in de finale gezien wat een echte spits kan betekenen. Éder is nota bene door Swansea City verhuurd aan Lille en hij was op het EK nog nauwelijks aan bod gekomen. Maar als invaller schoot hij 'm er wel ineens in, vanaf twintig meter. Ik heb het al eerder gezegd de afgelopen weken, maar dit EK markeert ook het eerherstel van de echte spits."
Niet gestolen
De 28-jarige aanvaller schoot Portugal naar de Europese troon. De nieuwe heerser spreekt echter amper tot de verbeelding. "Nee, zeker niet. Toen Spanje het WK en EK won speelde het droomvoetbal en iedereen vond ook Duitsland een terechte wereldkampioen. Maar toch is de titel van Portugal niet gestolen. Bovendien: de Portugezen staan bekend om hun harde en zelfs gemene spel, maar dat hebben we nu nauwelijks gezien."
"Bij Portugal vormden Pepe en Ronaldo de basis. Pepe was voor mij de man van het toernooi. Hij verdedigde verschrikkelijk goed en was daarmee heel belangrijk. Maar ook opbouwend speelde hij goed. Wel een keuze van de armoe natuurlijk. Griezmann kreeg in de finale twee mooie kansen, maar miste. Anders was hij het geworden..."