Het Tourpeloton op weg naar Lac de Payolle
NOS Wielrennen

Terugblikken op eerste Tourweek: welke renners hebben ons verrast?

Met Chris Froome in de gele leiderstrui doet het Tourpeloton het vandaag rustig aan. In Andorra vieren de de renners de eerste rustdag. Een mooie gelegenheid voor een tussenbalans. Wie zijn de verrassingen na de eerste week van de Ronde van Frankrijk? NOS-wielerkenners Gio Lippens, Han Kock en Marijn de Vries spreken zich uit.

De eerste zes dagen van de Tour waren misschien wat saai, maar het spektakel van het weekeinde maakte veel goed. "Vooral de zege van Dumoulin", zegt Lippens. "Maar ook de actie van Froome", voegt Kock eraan toe. De eerste week in vijf verrassingen.

De renners in de Tour kijken vol bewondering naar het eerbetoon bij Mont-Saint-Michel

'Afgeschreven' Cavendish wint drie ritten

"We hadden een Duits onderonsje verwacht in de sprint, maar dat hebben we niet goed ingeschat", zegt Han Kock, die niet had voorzien dat Mark Cavendish drie massasprints zou winnen. De afgelopen twee jaar was 'Cav' weinig succesvol in de Tour; hij won slechts één rit. Voor Marijn de Vries komen de zeges van de Brit toch niet helemaal uit de lucht vallen.

"Cavendish heeft zich met baantrainingen op deze Tour en de Spelen voorbereid, met zijn topsnelheid zit het wel goed. En we zien dat hij die snelheid ook na een lange etappe nog heeft. Ik ben blij dat hij er nog is. Ik vind Cavendish een mooie coureur. Hij racet op het randje en soms eroverheen. Dat vind ik mooi."

Daler Froome en foutloze Quintana

Gio Lippens dacht dat Froome gek geworden was, toen de tweevoudig Tourwinnaar op zijn stang afdaalde van de Col de Peyresourde. "Dat was echt pure klasse. Daar heeft hij Quintana verrast. Het is een belangrijke psychologische tik. Froome straalt uit: ik laat me niet gek maken."

Nairo Quintana staat slechts 23 seconden achter de leider. Vorig jaar was het verschil al twee minuten op de eerste rustdag. "Dat is een goed teken voor de Colombiaan", zegt Kock, en ook De Vries is hoopvol over zijn kansen. "We weten nog steeds niet wie de betere klimmer is. Eerdere jaren had Froome nu al een grote voorsprong."

Tour de France 2016: samenvatting etappe 8

Dumoulin, van zak en as naar ritzege

Misschien nog wel mooier dan de afdaling van Froome was de ritzege van Tom Dumoulin. "Die kun je vergelijken met de overwinningen van Gert-Jan Theunisse of Peter Winnen", vertelt Lippens. "Zo'n mooie bergrit pakken... Dat herinneren de mensen zich jaren later nóg."

En dat terwijl Dumoulin zich eerder deze week allesbehalve fit voelde. "Hij was in zak en as en kwam nauwelijks nog vooruit. Deze zege is echt een geweldig kunststukje", zegt Kock. "Voor zijn zelfvertrouwen is dit ook goed. Hij weet nu weer: ik kan winnen."

Gele Van Avermaet in de aanval

Meestal denkt een geletruidrager alleen aan verdedigen, zo niet Greg Van Avermaet. Hij trok vrijdag ten aanval om zijn voorsprong van 5.11 uit te bouwen. "In Nederland vonden we de eerste Tourweek misschien wat lauw. Dat zal in België anders zijn."

"Zijn tweede dag in de kopgroep was verrassend en daarmee is zijn Tour helemaal geslaagd natuurlijk", vervolgt Lippens. "Van Avermaet leek een eeuwige tweede, maar heeft nu al voor het tweede jaar een etappe gewonnen. Dat is echt knap."

Gaat Mollema ook aanvallen?

De zevende plaats van Bauke Mollema in het klassement mag geen verrassing heten, maar zijn twee aanvallen op de Andorra Arcalis wel. "Mollema is goed", zegt Kock. "Froome ging twee keer achter hem aan. De favorieten laten Mollema niet wegrijden. Het is jammer dat hij tijd verloor. Misschien had hij niet moeten aanvallen. Maar het is wel wat de mensen willen zien."

Lippens vindt de positie van Mollema geen verrassing. "Dit is wat je van hem verwacht. Ik hoop dat hij vaker gaat aanvallen, want hij heeft het in zich om een rit te winnen."

Bauke Mollema in de aanval op de Arcalis

Mont Ventoux en 37 kilometer tijdrijden

Het hoogtepunt van week twee ligt in de Provence. Donderdag wordt de Mont Ventoux beklommen. "Ik verwacht dat Froome en Quintana elkaar daar gaan aanvallen, ik hoop het tenminste. En ik hoop ook dat de Tour pas in de derde week beslist wordt. Het is altijd goed als de spanning erin blijft."

Een dag na de Ventoux staat een tijdrit van 37,5 kilometer op het programma. Tom Dumoulin zal ook die dag rood hebben omcirkeld in het routeboek. Zondag gaat het peloton de Alpen in als de Grand Colombier (buitencategorie) en de Lacets du Grand Colombier (eerste categorie) worden beklommen.

Chris Froome wint op Mont Ventoux in 2013

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl