Projectleider Bertus Boer - met de kwabaal - in het praktijkcentrum voor Aquacultuur in Zwolle
NOS Nieuws

Volgt de kwabaal de paling op?

Als alles meezit, zou hij over tien jaar op ons bord kunnen liggen: de kwabaal. Een kleine eeuw geleden kwam de aal veel voor in ons land, maar door de vervuiling en overbevissing verdween hij zo goed als helemaal.

Maar voorzichtig keert deze vette vis terug. Onderzoekers in België en Nederland (bij onderwijsinstelling GroeneWelle in Zwolle) kijken of de kwabaal - ook wel zoetwaterkabeljauw genoemd - commercieel en duurzaam gekweekt kan worden, waardoor hij uiteindelijk geschikt zou zijn voor consumptie.

In Zwolle zijn ze nu een klein jaar bezig met het experiment. Projectleider Bertus Boer heeft er vertrouwen in dat de kwabaal misschien wel de opvolger kan worden van de paling.

"De paling heeft het erg moeilijk. Het bestand is de laatste jaren enorm gedaald. In het slechtste geval verdwijnt de paling. Ja, dan moet er toch iets anders lekkers op ons bord komen?"

Kwabaal

In het praktijkcentrum voor Aquacultuur van GroeneWelle zijn ze er al in geslaagd de kwabalen goed te houden. Boer: "De volgende stap is: hoe kunnen we de vis vermeerderen?"

'Goed teken'

De kwabaal heeft schoon en stromend water nodig om zich te kunnen vermeerderen. Hier en daar duikt de kwabaal weer op in Nederland. "Dat wil zeggen dat het water weer schoner wordt. Dat is een goed teken." Ook waterschappen en natuurorganisaties zijn daarom geïnteresseerd in een herintroductie. Hoe meer kwabalen, hoe beter de waterkwaliteit.

Het Nederlands Visbureau, dat de promotie doet voor de sector, reageert voorzichtig als het experiment in Zwolle ter sprake komt. "Het is erg voorbarig om te zeggen of dit experiment kans van slagen heeft. Het blijft een kwestie van vraag en aanbod. En ja, hoe ziet die er te zijner tijd uit? Moeilijk te zeggen", aldus woordvoerder Agnes Leeuwis van het visbureau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl