Portugal is Europees kampioen

Éder bezorgt Portugal Europese titel

Portugal is in Frankrijk voor de eerste keer Europees kampioen geworden. In de spannende, maar niet echt hoogstaande finale in Saint-Denis werd het gastland na verlenging met 1-0 verslagen.

In de 109de minuut kroonde Éder zich tot de man die Portugal zijn eerste titel schonk. De aanvaller haalde van grote afstand uit en dompelde daarmee de Fransen in een diepe rouw.

De eerste helft stond werkelijk bol van de dramatiek. Niet zozeer door het spel, dat niet verheffend was, als wel door de trieste aftocht van superster Cristiano Ronaldo. De regisseur en talisman van Portugal kreeg in de achtste minuut een tik, werd drie keer behandeld, maar moest in de 25ste minuut huilend het veld verlaten.

De Portugezen oogden een tijdje stuurloos, maar de Fransen wisten eveneens niet wat ze met de nieuwe situatie aanmoesten. Zo ook de Franse fans die twijfelden tussen een fluitconcert en applaus voor de arme uitvaller.

Frankrijk was wel beter en kreeg ook kansen. Doelman Rui Patricio lag echter steeds hinderlijk in de weg. Na een uur had topscorer Antoine Griezmann het duel kunnen beslissen, maar zijn kopbal vloog net over.

Pas in het slotkwartier werd het leuk en kreeg ook Portugal zowaar een kans. Doelman Hugo Lloris toonde echter zijn klasse bij de acrobatische inzet van Ricardo Quaresma. André-Pierre Gignac was de laatste die een verlenging kon afwenden. De invaller draaide zich knap vrij en schoot vervolgens op de paal.

In de verlenging kreeg Portugal steeds meer hoop op een goede uitkomst. Raphaël Guerreiro was al een keer dicht bij de 1-0 met een prachtige vrije trap die op de lat belandde.

En toen was daar in de 109de minuut Éder met zijn vlammende schot. Hij dompelde Frankrijk in rouw en schonk Portugal zijn eerste titel.