'Filistijnen waren helemaal geen cultuurbarbaren'

'Filistijnen hebben een slechte naam'

In de Israëlische badplaats Asjkelon hebben archeologen een eeuwenoude begraafplaats blootgelegd van de Filistijnen. De onderzoekers troffen op een diepte van drie meter ruim 200 skeletten aan, omringd door kunstvoorwerpen en juwelen.

De vondst is een doorbraak voor de archeologen. Meer dan dertig jaar zocht het Leon Levy Expedition-team naar aanwijzingen over de herkomst van de zeevaarders.

"Na het decennialang bestuderen van de ruïnes die de Filistijnen hebben achtergelaten, komen we eindelijk in contact met het volk zelf", zegt onderzoeker Daniel Meester. "Met deze ontdekking zijn we dicht bij het geheim van hun afkomst."

  • EPA
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • AFP
  • Reuters
  • Reuters

Tot dusver was er vrij weinig bekend over de Filistijnen. Ze vestigden zich zo'n duizend jaar voor Christus langs de kust van het huidige Israël. De verhalen in de Bijbel over de strijd tussen de Filistijnen en Israëlieten hebben het volk een slechte naam bezorgd. De Filistijnen worden daarin afgeschilderd als een barbaars en moorddadig volk.

Ze kregen daarom de stempel 'vernielers', waardoor we tegenwoordig het gezegde 'naar de filistijnen gaan' gebruiken als iets of iemand kapot gaat.

Allesbehalve cultuurbarbaren

"Misschien moeten we in deze tijd nog eens kijken naar die denigrerende betekenis. Filistijn verwijst nu naar een cultuurbarbaar", zegt archeoloog Lawrence Stager. "Misschien kunnen onze vondsten dat beeld bijstellen."

Op de begraafplaats hebben de onderzoekers allerlei objecten aangetroffen. Zo werden er bij de skeletten bijzondere kleine parfum-kannetjes gevonden, in de buurt van het gezicht. En rond de benen lagen potten waar waarschijnlijk wijn of olie in heeft gezeten. Ook werden de doden begraven met veel juwelen of zelfs wapens.

We waren echt wanhopig. We begonnen er al grappen over te maken, dat de Filistijnen misschien in zee werden begraven.

Archeoloog Assaf Yasur-Landau

De afgelopen jaren werden er wel ruïnes van de Filistijnen gevonden in het gebied rond Asjkelon, maar nauwelijks menselijke resten. De menselijke resten die werden gevonden, waren niet voldoende om conclusies te kunnen trekken.

"We waren echt wanhopig", zegt archeoloog Assaf Yasur-Landau. "We begonnen er al grappen over te maken, dat de Filistijnen misschien in zee werden begraven, net als de Vikingen. Dat we ze daarom niet konden vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl