Frank Rijken in actie tijdens de interland tegen Spanje. Hij is geselecteerd voor de Spelen van Rio de Janeiro
NOS Sport

Rijken en Wammes naar Rio, Schmidt valt af

Gymnastiekbond KNGU heeft de selectie bekendgemaakt voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De mannenploeg wordt gevormd door Bart Deurloo, Yuri van Gelder, Jeffrey Wammes, Epke Zonderland en Frank Rijken.

Michel Bletterman en Casimir Schmidt vielen af. Zij behoorden in april wel tot het team dat deelnam aan het OKT in Rio.

Bij de vrouwen zullen Céline van Gerner, Eythora Thorsdottir, Lieke Wevers, Sanne Wevers en Vera van Pol afreizen naar de Spelen.

Geplaatst als teams

De Nederlandse turners hebben zich als team geplaatst voor de Spelen. In Rio de Janeiro kunnen zij zich plaatsen voor de toestelfinales.

Voor Wammes en Van Gelder komt na dertien jaar de olympische droom uit. De twee waren jarenlang aanwezig op EK's en WK's, maar wisten zich nooit te plaatsen voor het ultieme doel: de Olympische Spelen.

Grote afwezige is Casimir Schmidt. De turner leeft voor zijn sport en de OS-droom, hij heeft zelfs de afkortingen van de turntoestellen op zijn arm getatoeëerd, maar zijn prestaties waren de laatste tijd net iets te slordig. Waarschijnlijk heeft dat hem zijn plek gekost.

Bij de vrouwen is Vera van Pol de verrassende naam. Ondanks vele tegenslagen heeft de Nederlands kampioene op de meerkamp van 2013 en 2015 nooit opgegeven. Met een ticket voor Rio als beloning.

Olympische turnploegen

MannenVrouwen
Bart Deurloo Céline van Gerner
Yuri van GelderVera van Pol
Frank RijkenEythora Thorsdottir
Jeffrey WammesLieke Wevers
Epke ZonderlandSanne Wevers

"Ik ben er trots op dat Nederland in het turnen zowel bij de dames als bij de heren met een volledig team is vertegenwoordigd op de Olympische Spelen", zegt Hans Gootjes.

De technisch directeur van de KNGU geeft niet alleen een pluim aan de atleten die naar Rio gaan, maar juist ook aan de thuisblijvers. "Dit is het resultaat van jarenlange en intensieve opbouw van veel meer betrokkenen dan alleen de nu geselecteerde sporters en begeleiding. Ook de niet geselecteerde gymnasten, coaches en alle andere betrokkenen hebben dezelfde energie gestoken in het bereiken van dit unieke resultaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl