Moreira en Abraham veroveren goud op halve marathon

Overwinning Portugese Moreira op halve marathon
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sara Moreira en Tadesse Abraham hebben goud gewonnen bij de eerste editie van de halve marathon op de EK atletiek in Amsterdam. De 30-jarige Portugese kwam na 1.10.19 net buiten de poort van het Rijksmuseum over de finish, de 33-jarige Zwitser noteerde een tijd van 1.02.03.

Vrouwen

Moreira, Europees indoorkampioene op de 3.000 meter in 2013, ging er al snel met de Italiaanse Veronica Inglese vandoor. Ze bouwden een grote voorsprong op, maar dat moest Inglese op vijf kilometer van de finish bekopen. De Italiaanse won op 0.16 van Moreira zilver.

Jessica Augusto uit Portugal won brons in 1.10.55. De Nederlandse dames speelden geen rol van betekenis. Elizeba Cherono kwam van hen als eerste over de meet, als 26ste, op ruim twee minuten van Moreira.

Zwitser Tadesse Abraham wint halve marathon EK
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mannen

De 33-jarige Abraham liep vanaf de start aan de leiding; eerst in een kleine groep, maar in de laatste kilometers solo. De Zwiters nam per ongeluk nog een verkeerde afslag, maar had marge genoeg en kwam na 1.02.03 over de finish.

De Turk Kaan Kigen Özbilen won op 0.16 zilver en de Italiaan Daniele Meucci veroverde brons.

Geen Spelen voor Butter

Abdi Nageeye kon lang met de besten mee en eindigde op 1.40 van de winnaar als zesde. Michel Butter had gehoopt met een toppresentatie Rio te halen, maar hij werd 27ste en kan de Spelen vergeten.

De Europese bond koos voor een halve marathon omdat de hele marathon tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro er te dicht op zit.

1/2Nageeye heeft dubbel gevoel na zesde plaats
2/2Butter: heb nu niets te zoeken in Rio