NOS Voetbal

'Imago van de Franse voetbalploeg was besmeurd'

'We hebben het Franse team te kijk gezet'

Vive La France’ durven de mensen weer met trots te roepen in de straten van Parijs, Marseille of Bordeaux tijdens een wedstrijd van de Franse ploeg. Tijdens de halve finale tegen Duitsland rolde om de haverklap La Marseillaise van de tribunes in Marseille.

Het volk heeft Les Bleus weer in de armen gesloten, vooral nu de EK-titel lonkt. Dat alles is volgens ingewijden de verdienste van Didier Deschamps.

Zwarte bladzijde

De populariteit van Frankrijk daalde afgelopen jaren herhaaldelijk naar een nulpunt. Dat begon in 2009 met de beruchte handsbal van Thierry Henry in de WK-kwalificatie tegen Ierland en bereikte een triest dieptepunt met de spelersoproer tegen bondscoach Raymond Domenech en de beschamende aftocht bij het WK 2010.

Pogingen om een nieuw elan aan te boren werden sindsdien doorkruist door schandalen rond spelers als Nicolas Anelka, Frank Ribéry en Karim Benzema.

  • EPA
    De Franse spelers stappen tijdens het WK in Zuid-Afrika van het trainingsveld uit protest tegen de bondscoach.
  • EPA
    Potsierlijk: bondscoach Raymond Domenech leest een verklaring van de spelers over hun onvrede met de bondscoach

"We hebben fouten gemaakt en het imago van het Franse voetbal besmeurd", erkent verdediger Bacary Sagna tijdens de persconferentie in aanloop naar de finale tegen Portugal. "We moesten terug naar de basis zodat het publiek weer van ons kon gaan houden."

We willen het verleden niet ongedaan maken, maar hopen wel dat iedereen weer trots op ons kan zijn

Bacary Sagna

"Nu willen we voor een glimlach zorgen op de gezichten van alle Fransen. We willen het verleden niet ongedaan maken, maar we hopen wel dat iedereen weer trots op ons kan zijn."

Sagna krijgt bijval van zijn aanvoerder Hugo Lloris. “We zaten duidelijk in een crisis met het Franse voetbal. Het was niet makkelijk, maar stap voor stap zijn we eruit gekomen. Dat is de verdienste van de Franse bond, de spelers en de huidige technische staf."

  • AFP
    De basis van Frankrijk voor de halve finale tegen Duitsland. Hugo Lloris (boven derde vanaf links), Bacary Sagna (onder links) en Patrice Evra (onder, derde vanaf links) waren er in 2010 ook bij
  • Pro Shots
    Bondscoach Didier Deschamps geniet wel het respect van zijn spelers

De doelman noemt een persoon in het bijzonder die een nieuwe eenheid binnen de ploeg kon smeden: Didier Deschamps. "Hij heeft ons bij elkaar gebracht. Ondanks een aantal issues heeft hij vertrouwen getoond in spelers. Hij is ervoor verantwoordelijk dat er nu een kalmte rond het team is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl