NOS SportAangepast

Estafetteploegen naar EK-finale op 4x100 meter

Lastige wissel bij estafettevrouwen, maar wel naar finale

De Nederlandse estafetteploegen op de 4x100 meter kunnen de Nederlandse medailleoogst bij de Europese atletiekkampioenschappen zondag nog fors vergroten. Het mannen- en vrouwenkwartet plaatste zich zonder veel problemen voor de eindstrijd.

De vrouwen moesten het zaterdagavond doen zonder kopvrouw Dafne Schippers. De Europees kampioene op de 100 meter zegde op het laatste moment af vanwege fysieke klachten.

Jamile Samuel, Marije van Hunenstijn, Tessa van Schagen en Naomi Sedney moesten het opknappen. Om de finale te bereiken, moest het viertal bij de eerste drie in de serie eindigen of tot de beste twee verliezers van de twee series behoren. Het lukte.

De wissel tussen startloopster Samuel op nummer twee Van Hunenstijn was risicovol, maar daarna liep alles goed. De derde plaats in de serie betekende rechtstreekse kwalificatie voor de finale.

Estafettemannen als tweede naar finale

Giovanni Codrington, Churandy Martina, Patrick van Luijk en Dimitri Juliet hielpen de mannenformatie aan een finaleplaats. Het Nederlandse kwartet liep in de series naar de tweede plaats in 38,78 seconden. Dat was ruim voldoende voor de eindstrijd. Alleen Polen was sneller (38,64).

De Nederlandse ploeg liep niet in de sterkste samenstelling. Oranje kon niet beschikken over Hensley Paulina en Solomon Bockarie. De twee sprinters kwamen de afgelopen dagen veel in actie en kampen met lichte blessures.

De Oranje-formatie is nog niet zeker van de Olympische Spelen. Daarvoor is de stand op de wereldranglijst - waarbij het gemiddelde wordt genomen van de twee beste prestaties in de kwalificatieperiode - komende week beslissend. De Nederlandse ploeg maakt wel een goede kans naar Rio af te reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl