Remmert Wielinga, Kenny van Hummel en Ivan Gotti
NOS Wielrennen

Tour de Frank: Kenny van Hummel, de slechtste klimmer aller tijden

Schrijver en wielerliefhebber Frank Heinen portretteert voor Radio Tour de France iedere dag een vergeten renner uit het peloton. Vandaag: Kenny van Hummel

"Qua talent kom ik misschien iets te kort, maar met karakter kan ik dat compenseren." Weinig renners zullen zo weinig dagen nodig hebben gehad om een cultheld te worden als Kenny van Hummel. In 2005 werd hij Nederlands kampioen bij de amateurs maar zijn echte doorbraak beleefde hij pas vier jaar later. De Tour de France van 2009 werd de Tour van 'cultheld Kenny'.

"Je moet zien dat je rustig blijft in dit sfeertje en het over je heen laten komen." Van de 180 renners die in Monaco de tijdrit reden, was Van Hummel de eerste die van het startpodium reed. Hij zette de 179ste tijd neer, 3.24 achter winnaar Fabian Cancellara. Alleen Yauheni Hoetarovitsj was nog langzamer. Van Hummel klopte de Wit-Rus met 26 seconden.

Van Hummel in de Tour van 2009

"Mijn lichaam wilde niet, maar mijn kop zei: je gaat godverdomme naar de finish toe." Klimmen kon Van Hummel niet, de rode lantaarn dragen ging hem beter af. Met zijn uitslagen in de vijf bergetappes die hij reed, zou alleen een darter tevreden zijn: 176, 175, 171, 161 en 160. Een stijgende lijn, dat wel. In de etappe naar Le Grand-Bornard stapte hij af na een valpartij. Negen hechtingen werden hem te veel.

Nog een keer stapte van Hummel op in de Tour. Ook in 2012 haalde hij Parijs niet, na de tweede rustdag stapte hij af. Twee jaar later besloot Van Hummel te stoppen als prof, een avontuur bij de Italiaanse ploeg Androni Giocattoli - Venezuela werd geen succes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl