NOS Nieuws

Oekraïne stuurt nabestaanden MH17 brief

Rutte over brief van Oekraïne

De Oekraïense president Porosjenko heeft de nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 een brief gestuurd. Het is een antwoord op hun brief met onder meer het verzoek om de radarbeelden van het moment van de crash te verstrekken.

Het is niet duidelijk wat er in de brief staat en in hoeverre wordt ingegaan op het verzoek. Premier Rutte heeft laten weten dat de brief op de Nederlandse ambassade in Kiev wordt vertaald. Hoe lang dat zal duren, is niet bekend. Hij zal zelf de brief niet lezen om het onderzoek niet te storen. Rutte en Porosjenko hebben elkaar vanmorgen op de tweede dag van de NAVO-top ontmoet.

De radarbeelden geven mogelijk meer duidelijkheid over wat er op 17 juli 2014 in het luchtruim van Oekraïne gebeurde. Het staat vast dat het toestel werd neergehaald door een raket, maar niet waar vandaan die werd afgevuurd en door wie. De nabestaanden hebben laten weten het antwoord met belangstelling tegemoet te zien.

In januari stuurde een groep nabestaanden een brief naar Porosjenko en zijn Russische collega Poetin. Poetin reageerde binnen enkele dagen met de mededeling dat alle radargegevens die er zijn, beschikbaar zijn gesteld. Er zijn wel radarbeelden beschikbaar gesteld aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar dat ging alleen om video-opnamen van de radarbeelden, niet de originele beelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl