NOS WielrennenAangepast

Peter Post (77) overleden

Oud-renner en voormalig ploegleider Peter Post is op 77-jarige leeftijd overleden. Post was al lange tijd ziek.

Post vierde als renner vooral triomfen op de baan. Liefst 65 keer won hij een zesdaagse. In 1972 maakte een val in de zesdaagse van Rotterdam een einde aan zijn carrière.

Op de weg, en vooral in de klassiekers, kon de Amsterdammer ook uit de voeten. In 1964 was hij de sterkste op de keien van Parijs-Roubaix.

Na zijn actieve loopbaan werd Post in 1974 ploegleider van TI-Raleigh dat met renners Joop Zoetemelk, Jan Raas, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper, Johan van der Velde, Henk Lubberding en Peter Winnen succesrijk werd.

Triomfen met Raleigh

Post verstond het om goede renners naar de ploeg te halen en die ook voor langere tijd aan Raleigh te binden. Tussen 1974 en 1983 won de ploeg bijna duizend wedstrijden.

Onder Post schitterde Roy Schuiten met wereldtitels op de baan en zeges in de Grand Prix des Nations. Vanaf 1976 reeg de ploeg de successen op de weg aaneen.

Tour met Zoetemelk

In de Tour de France leidde Post zijn renners naar 52 etappezeges en, in 1980, naar de eindoverwinning van Zoetemelk. Het is het hoogtepunt van Post al ploegleider.

De 'Ploeg Post' was jarenlang ongenaakbaar in de ploegentijdrit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl