NOS NieuwsAangepast

Frisse lucht en douchen recht in zorg

Het kabinet laat wettelijk vastleggen waar bewoners van zorginstellingen recht op hebben. Het gaat dan om concrete zaken zoals voedsel, lichamelijke hygiëne en de sfeer binnen het verzorgingshuis.

De ministerraad heeft ingestemd met de zogenoemde 'houtskoolschets Beginselenwet zorginstellingen' van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Buitenlucht

In de Beginselenwet staat onder meer dat alle bewoners van zorginstellingen recht hebben op;

een dagelijkse lichamelijke hygiëne, zoals een dagelijkse douchebeurt;gezonde en voldoende voeding en drinken;een eigen kamer;een schone, huiselijke en verzorgde leefruimte;een respectvolle en passende bejegening;een zinvolle daginvulling;beweging;dagelijkse buitenlucht

Zorgplan

Het voorstel van het kabinet houdt echter niet in dat alle bewoners ook daadwerkelijk een eigen kamer krijgen en iedere dag een frisse neus halen.

Aan de hand van de wettelijk vastgelegde rechten bespreken nieuwe bewoners met de zorginstelling hoe hun dagelijks verzorging er uit zal zien. Dat komt in het zorgplan te staan.

Afspraken

Een zorginstelling moet zich dan ook houden aan die afspraken en kan anders er op aangesproken worden. Ook kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingeschakeld worden.

"Als afgesproken is dat iemand schoon wil zijn, en diegene laat zijn plas lopen," vertelt de staatssecretaris, "dan kan hij bellen en vragen of er iemand komt met een washandje en een schone broek'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl