NOS Voetbal

Hoe de mysterieuze Stellar Group voetbalfamilies verleidt

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

De machtige Stellar Group bezorgt de opleiders van Feyenoord en Ajax al jarenlang kopzorgen. Het voetbalmakelaarskantoor brengt grote Nederlandse talenten al op jonge leeftijd naar Engelse topclubs.

En dat terwijl internationale transfers van jeugdspelers aan strenge FIFA-regels zijn gebonden. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt hoe het Britse bedrijf die probeert te omzeilen.

Hoe de mysterieuze Stellar Group voetbalfamilies verleidt

Zeer jonge talenten

De Stellar Group verkiest sinds de oprichting in 1992 een bestaan op de achtergrond. Zo is de website van de voetbaltak van het Britse bedrijf opgeheven en geven de oprichters, Jonathan Barnett en David Manasseh, maar zelden interviews.

In een van die spaarzame publieke optredens bood Barnett vorig jaar een inkijkje in de strategie van de Stellar Group. Omdat het in de jaren 90 niet lukte gearriveerde spelers aan te trekken, koos hij al snel voor het scouten van zeer jonge talenten.

Ik was de eerste zaakwaarnemer die ze ooit hadden ontmoet.

Jonathan Barnett, mede-oprichter Stellar Group

"We waren toen de eersten die dat deden. We gingen naar Chesterfield om Engeland onder 16 jaar tegen de leeftijdsgenoten uit Spanje te bekijken", zo vertelde Barnett bij een conferentie. "Na de wedstrijd zat het hele team ergens, de jonge gasten en hun moeders. Ik liep naar ze toe en introduceerde mezelf. Ik was de eerste zaakwaarnemer die ze ooit hadden ontmoet. En ik tekende acht van de elf spelers."

Het contracteren van jong voetbaltalent bleek een goudmijn voor de oprichters van de Stellar Group. Zo tekende Gareth Bale al op 15-jarige leeftijd een contract bij de zaakwaarnemers. Zijn transfer van Tottenham Hotspur naar Real Madrid in 2013 maakte Bale de "man van 100 miljoen". Dat betekende ook kassa voor de Stellar Group, die als vertegenwoordiger van de Welshman noodgedwongen uit de zelfverkozen anonimiteit verdween.

Gareth Bale deze week op het EK voetbal

De strategie van het bedrijf werd op dat moment al bemoeilijkt door strenge regels, die wereldvoetbalbond FIFA in 2009 invoerde om jonge voetballers te beschermen. Zo mochten zaakwaarnemers in Europa vanaf dat moment geen spelers meer benaderen voor hun zestiende verjaardag.

“We moeten voorkomen dat kinderen als vee verhandeld worden. Het is het beste voor de opvoeding, voor de opleiding en voor de talentontwikkeling, dat een jeugdspeler zo lang mogelijk in zijn eigen sociale omgeving blijft", zegt Maarten Fontein, oud-directeur van Ajax. Hij was als vertegenwoordiger van de Europese clubs betrokken bij de invoering van de regels.

Toch zagen Ajax en Feyenoord de afgelopen jaren grote talenten vertrekken naar Engelse topclubs. De Stellar Group zorgde hoogstpersoonlijk voor het voortijdig vertrek van zo ongeveer een elftal jeugdspelers. Hoe die transfers tot stand kwamen, bleef tot nu toe een goed bewaard geheim. Een lopende rechtszaak tussen het Britse bedrijf en de vader van een Nederlands talent vanwege een financieel geschil, brengt daar verandering in.

Vader in dienst

Terug naar de zomer van 2010 toen middenvelder Kyle Ebecilio, net 16 jaar geworden, door de Engelse grootmacht Arsenal werd weggeplukt uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Twee weken voor die transfer nam de Stellar Group zijn vader in dienst als scout voor 50.000 pond per jaar, plus een commissie van 25 procent per spelerdeal.

Een dag na de ondertekening van het scoutingscontract richtte een tussenpersoon van Stellar het Engelse bedrijf 'Quickstar Limited' op en vrijwel op hetzelfde moment werd vader Ebecilio eigenaar van het bedrijf.

De Stellar Group verleidde in dit geval dus de voetbalvader voordat zijn zoon de overstap maakte naar een Engelse jeugdopleiding. Een jaar na de transfer volgde nog een zakelijke overeenkomst toen de Stellar Group aan vader Ebecilio een lening van 40.000 pond verstrekte.

Niet alleen bij Kyle Ebecilio werd een bedrijf opgericht rond het moment dat er een talent van de Stellar Group vertrok naar een Engelse jeugdopleiding. Uit het onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat ook achter de bedrijfsnamen Avonvale, Dilroson Goals en Mensah Services (ouders van) jeugdspelers schuilgaan.

BV's en spelerstransfers

BedrijfsnaamOuder van Oude clubNieuwe club
Quickstar LimitedKyle EbecilioFeyenoordArsenal
Mensah Services LimitedTimothy Fosu-MensahAjaxManchester United
Dilroson Goals LimitedJavairo DilrosunAjaxManchester City
Avonvale LimitedRodney KongoloFeyenoordManchester City

Voetbalvaders Ebecilio en Fosu-Mensah en voetbalmoeders Dilrosun en Kongolo hebben niet alleen getalenteerde zoons die naar Engeland zijn vertrokken, ze werden ook eigenaar van Britse bedrijven, allemaal door dezelfde tussenpersoon opgericht. En op de eerste jaarrekening na oprichting blijkt dat er tienduizenden ponden zijn bijgeschreven. Bovendien zijn alle BV's gevestigd op het het adres van de accountant van Stellar in Londen.

"Dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen", zegt Fontein, die voor de FIFA vele tientallen jeugdtransfers moest beoordelen. "Als je de feiten ziet: een oprichtingsakte waarbij de directeur dezelfde dag ontslag neemt als waarop hij benoemd wordt. En dan allemaal rond de dag van de transfer van zo'n jeugdspeler. Dan zeg ik: daar klopt iets niet."

'FIFA moet zaak onderzoeken'

Zeer opvallend is dat in het geval van Javairo Dilrosun en Rodney Kongolo, de jongens 15 jaar waren toen hun ouders de bedrijven overnamen. Volgens de destijds geldende FIFA-regels mochten spelertjes jonger dan zestien niet benaderd worden door zaakwaarnemers. Laat staan dat een spelersmakelaar een bemiddelende rol kon spelen bij hun transfers.

Na het bestuderen van de documenten vindt Fontein dat de FIFA de zaak moet onderzoeken. "Er wordt een bedrijf opgericht rond of zelfs voor de datum dat de speler zestien wordt en er staat niet duidelijk waar die BV toe dient. Dan is er natuurlijk contact geweest tussen de ouders en zo'n zaakwaarnemer. En dan denk ik dat het te maken heeft met het jeugdcontract van een speler."

Ik denk dat dit rijp is voor een klacht bij de FIFA en dan hangen ze (Stellar, red.) aan de hoogste boom.

Theo van Seggelen

Theo van Seggelen, voorzitter van de internationale spelersvakbond, gaat een stap verder na het inzien van de stukken. "Ik denk dat dit rijp is voor een klacht bij de FIFA en dan hangen ze (Stellar, red.) aan de hoogste boom. Eigenlijk zou dit moeten leiden tot het intrekken van de mogelijkheid van dit bedrijf om zich nog langer bezig te houden met minderjarige spelers."

Geen reactie van Stellar

Nieuwsuur heeft geprobeerd om een reactie van de Stellar Group te krijgen op de bevindingen uit het onderzoek. Een interviewverzoek werd een week geleden telefonisch aangekondigd en daarna op het verzoek van Stellar per e-mail ingediend.

Nadat er geen reactie uit Londen was gekomen, raadde een medewerkster afgelopen dinsdag desgevraagd aan om opnieuw een aanvraag te doen. De belangrijkste bevindingen zijn daarna op die dag per e-mail medegedeeld aan de Stellar Group. Het bedrijf heeft in de afgelopen dagen niet op dat verzoek gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl