Facebook
NOS Nieuws

Schutter Dallas was 'lone wolf' met sympathie voor zwarte militanten

De 25-jarige man die vrijdagochtend in Dallas vijf politieagenten doodschoot en er zeven verwondde, was een 'lone wolf'. Micah Xavier Johnson was een veteraan uit het Amerikaanse leger die in 2013 en 2014 diende in Afghanistan. Hij was soldaat eerste klasse en gespecialiseerd in timmerwerk en metselen. Op sociale media toonde hij zich een sympathisant van radicale Afro-Amerikaanse actiegroepen.

Bij een doorzoeking van zijn huis in Mesquite, een voorstad van Dallas, werden geweren en munitie gevonden. Ook had hij materiaal om bommen te maken en kogelwerende kleding in huis, en maakte hij aantekeningen over militaire tactiek.

Op Facebook ging zijn interesse uit naar militante zwarte organisaties als de African American Defense League en de New Black Panther Party. Die laatste groep werd opgericht in Dallas en heeft controversiële ideeën, onder meer dat Joden verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van 11 september en de slavenhandel.

Ook was Johnson geïnteresseerd in rapper Richard Griffin, beter bekend als Professor Griff van de hiphopgroep Public Enemy die bekendstaat om zijn radicale standpunten. De rapper liet vrijdag op zijn eigen Facebookpagina weten dat hij "geen voorstander is van het vermoorden van smerissen".

Reuters
Het huis waar Johnson woonde in Mesquite

Toen hij zich vrijdagochtend na de schietpartij had verschanst in een parkeergarage zei Johnson tegen onderhandelaars van de politie dat hij ondersteboven was van de dood van twee zwarte Amerikanen deze week door politiekogels. "Hij had het gehad met blanken en wilde blanken vermoorden, vooral blanke agenten", zei David Brown, de politiechef van Dallas.

Johnson, wiens roepnaam volgens een vriend Xavier was, zat zes jaar in het leger, van 2009 tot 2015. Gedurende zijn missie in Afghanistan werd hij door een vrouwelijke collega beschuldigd van seksuele intimidatie. Ofschoon het leger aandrong op oneervol ontslag keerde Johnson pas maanden later weer naar huis, om onopgehelderde redenen met eervol ontslag.

Hij had geen criminele achtergrond. Zijn ouders waren al twintig jaar gescheiden. Een vriend zegt dat hij eindeloos basketbal kon spelen en totaal niet gewelddadig was. "Maar het zijn juist de rustige gasten die het meest destructief zijn. Je ziet het nooit aankomen. En achteraf denk je: ik had het moeten weten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl