Minister Hennis staat de pers te woord op de NAVO-top
NOS Nieuws

De vijand komt uit het stopcontact

Het is het slagveld van de toekomst en misschien zelfs al het slagveld van nu: het internet. Minister Hennis van Defensie is helder. "We mogen dit niet onderschatten. Om een topman van Siemens te citeren: de vijand komt uit het stopcontact."

De NAVO beschouwt voortaan digitale aanvallen als een oorlogsdaad. Een aanval op één lidstaat is net als bij een militair conflict een aanval op alle lidstaten. Dat is vandaag besloten op de NAVO-top in Warschau.

Probleem is wel dat nog niet helder is vastgesteld welke schade er precies moet zijn. "Het openzetten van een sluis door hackers, waardoor een land dagenlang ontwricht raakt, valt wat mij betreft onder een cyberaanval" , aldus de minister. "Een aanval op de computers van een overheid, waardoor de veiligheid van de burgers niet meer kan worden gegarandeerd valt daar ook onder."

Ontwrichting

Maar over de exacte definitie wordt nog volop gesproken, liet de minister weten. Het belangrijkste criterium is wat het Nederlandse kabinet betreft langdurige ontwrichting van een samenleving.

Vorig jaar werd Oekraïne, geen NAVO-lid, getroffen door een massale computeraanval, waardoor het land dagenlang geen elektriciteit had. Ook in Zweden zijn er onlangs aanvallen geweest op elektriciteitscentrales geweest en in Estland zijn banken doelwit van een aanval geweest.

Twee jaar geleden op de NAVO-top in Wales spraken de leiders al af dat de militaire systemen zouden worden beschermd. Die bescherming wordt nu dus uitgebreid. Het wordt ter land, ter zee, in de lucht en in het stopcontact.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl