NAVO-chef Stoltenberg, links van president Obama en president Duda van Polen
NOS Nieuws

NAVO moet reageren op 'gevaarlijkere wereld'

De wereld is gevaarlijker dan een paar jaar geleden en daar moet de NAVO op reageren. Dat zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg vlak voor het begin van de NAVO-top in Warschau. Wegduiken is volgens hem geen optie; de buitengrenzen moeten versterkt worden.

Op de top in Warschau gaat het vooral over Rusland. Bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande spraken voor het begin van de bijeenkomst telefonisch met president Poetin om de spanning rond Oekraïne te verminderen, schrijven Duitse media.

'Deze top moet uitstralen dat de NAVO het op wil nemen tegen de Russen'

De top in de Poolse hoofdstad heeft een grote symbolische waarde. In de stad waar ooit het Warschaupact, het samenwerkingsverband tussen de Oostbloklanden werd getekend, komt nu de oude vijand bijeen. En die oude vijand heeft bijna alle landen van het Warschaupact opgeslokt.

Vanavond dineren de NAVO-leiders zelfs in de ruimte waar in 1955 het Warschaupact werd ondertekend, symbolischer kan bijna niet.

Morgen is president Porosjenko van Oekraïne te gast om over de situatie in zijn land te praten en een lidmaatschap van de NAVO te bepleiten.

Dat lidmaatschap is vooralsnog een stap te ver voor de NAVO, maar het agendapunt zet al wel kwaad bloed bij Rusland dat toch al vindt dat de NAVO veel te veel haar invloedssfeer uitbreidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl