Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Nederlandse militairen naar Russische grens

Premier Rutte heeft op de NAVO-top in Warschau aangekondigd dat er 100 tot 150 Nederlandse militairen naar Litouwen gaan, vanwege de Russische dreiging. Samen met de Duitsers wordt het een bataljon van 800 man aan de grens met Rusland.

Het kabinet had eerder deze week al gezegd dat het Rusland als een reëel gevaar voor de veiligheid in de wereld ziet en dat daarom de premier zijn steun zou uitspreken voor uitbreiding van de troepenmacht bij de Russische grens.

Een vuist maken

Volgens Rutte is het noodzakelijk om troepen naar de Baltische Staten en Polen te sturen om ervoor te zorgen dat ook zij zich beschermd weten. "Het ligt voor de hand dat wij onze verantwoordelijkheid daarin nemen. Hiermee laten we zien dat ook wij het serieus nemen."

"We moeten op deze top twee dingen doen. We moeten ons tegenover Rusland steviger opstellen; we moeten een vuist maken en laten zien dat wij bereid zijn ons te verdedigen. Maar tegelijkertijd moeten we wel de dialoog gaande houden met de Russen", aldus Rutte.

Rutte wil duidelijke boodschap aan Rusland geven

Door de annexatie van De Krim in Oekraïne door Rusland twee jaar geleden, zijn de internationale relaties steeds verder verslechterd. Sinds de Koude Oorlog zijn de spanningen tussen Rusland en het Westen niet meer zo hoog opgelopen. Daarom ziet Rutte het als een goed teken dat er volgende week weer een gesprek is tussen Rusland en de NAVO.

Er komen in totaal vier NAVO-bataljons in Oost-Europa: in Polen, Estland, Letland en Litouwen.

Correspondent Arjan Noorlander over NAVO-top in Warschau

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl