Zeker 35 doden na aanslag op sjiitisch heiligdom in Irak

Sjiitische strijders komen aan bij de plek van de aanslag bij het heiligdom in het Iraakse Balad Reuters

In Irak zijn bij een aanslag op een sjiitisch heiligdom zeker 35 mensen om het leven gekomen. Volgens de Iraakse regering raakten meer dan vijftig mensen gewond. De soennitische terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. 

Het heiligdom en een nabij gelegen markt werden beschoten met mortiervuur. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij de ingang van het heiligdom. Daarna zouden bewapende mannen het gebouw zijn binnengegaan. Zij openden het vuur op zowel burgers als beveiligers, zegt de Iraakse regering.

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in de vluchtende menigte. Een derde aanslagpleger werd gedood voordat hij zijn explosieven tot ontploffing kon brengen.

Bagdad

De aanslag werd gepleegd in de stad Balad, op zo'n tachtig kilometer ten noordwesten van Bagdad. In het heiligdom waren sjiieten bijeen om het Suikerfeest te vieren. Naar aanleiding van de aanslag heeft de premier van Irak het hoofd van de beveiliging van Bagdad ontslagen, schrijft persbureau AP. 

Vorige week werd in de Iraakse hoofdstad de bloedigste aanslag in meer dan tien jaar gepleegd. Het officiële dodental hiervan staat op 292.  IS eiste ook de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op. 

STER Reclame