Modellen op de catwalk in Milaan
NOS Nieuws

Afspraken moeten graatmagere modellen voorkomen

De Nederlandse modewereld gaat meer aandacht besteden aan de gezondheid van modellen. Twintig partijen hebben daarover een convenant ondertekend. De afspraken moeten onder meer voorkomen dat jonge modellen extreem dun zijn.

De partijen beloven dat ze "een goed opdrachtgever" zullen zijn, dat ze hun modellen goed beschermen, dat ze een realistisch beeld van de modewereld geven in de media en dat ze de ouders bij het werk van hun kinderen betrekken.

Staatssecretaris Van Rijn, een van de initiatiefnemers, vindt het goed dat de branche zelf een stap zet voor een gezonde leef- en werkomgeving. Hij spreekt van rolmodellen voor de samenleving, letterlijk en figuurlijk. Van Rijn hoopt dat binnenkort meer partijen hun handtekening onder de afspraken zetten.

Veel jonge meisjes van 12 tot 14 jaar dromen ervan topmodel te worden. Maar volgens Van Rijn worden ze soms in het diepe gegooid zonder goede begeleiding. "Dat kan leiden tot stress, depressies en onverantwoord afvallen." De staatssecretaris benadrukt overigens dat er in het buitenland meer excessen zijn dan in Nederland.

Van Rijn wil 'rolmodellen' in de mode

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl