NOS Nieuws

Amateurvoetballers Eindhoven betaald met crimineel geld

De politie in Eindhoven vermoedt dat vijf amateurvoetballers zijn betaald met misdaadgeld. Het gaat om spelers van tweedeklasser Nieuw Woensel, bevestigt de vereniging. De voetballers zijn door de politie aangehouden en gehoord.

De vijf zouden zwart zijn betaald door de sponsor van Nieuw Woensel. Tegen deze 48-jarige man uit Eindhoven loopt sinds vorig jaar een onderzoek wegens witwassen. Hij wordt door de politie in verband gebracht met drugscriminaliteit. In een loods die aan hem wordt gelinkt vond de politie een grote hoeveelheid spullen om hennepkwekerijen mee in te richten.

Luxe

In januari legde de politie al beslag op zijn huis in de Eindhovense wijk Tongelre. Het huis was volgens de politie ingrijpend verbouwd en uiterst luxueus ingericht, terwijl de verdachte op papier weinig inkomen heeft. De politie nam ook twee luxe boten in beslag, die vermoedelijk van de verdachte zijn.

'Amateurvoetballers betaald met crimineel geld'

In het witwasonderzoek stuitte de politie ook op betalingen aan het eerste elftal van Nieuw Woensel. Hoeveel de spelers precies betaald kregen, is onduidelijk, maar de politie gaat uit van duizenden euro's per jaar. Het Openbaar Ministerie zegt dat de spelers hadden kunnen vermoeden dat het ging om 'fout' geld en wil hen daarom ook vervolgen.

Het sponsoren van een elftal met crimineel geld is een voorbeeld van hoe de onderwereld zich mengt met de bovenwereld, zegt districtschef Ellis Jeurissen van de politie in Eindhoven. "Het gevaar is dat een club wordt meegezogen in de criminaliteit."

Schrikken

Er zijn meer voorbeelden van voetbalverenigingen waar spelers zwart betaald kregen en de financiering discutabel is. Vorige maand nog werd de geldschieter van hoofdklasser OFC in Oostzaan aangehouden, op verdenking van belastingfraude.

Voorzitter Leo Kantelberg van Nieuw Woensel zegt dat de club niet wist dat de herkomst van het sponsorgeld mogelijk niet deugt. "Dit is schrikken en heel vervelend voor de club. Wij hebben altijd gedacht dat het wel goed zat." Hij benadrukt dat het bestuur van Nieuw Woensel zelf geen spelers heeft betaald. "Dat is een zaak tussen sponsor en elftal."

Volgens Kantelberg was de geldschieter zelf geen actief lid meer. "Hij is in het verleden wel assistent-trainer geweest van het eerste elftal." Hij zegt dat de Eindhovenaar geweerd zal worden als officiële sponsor van de club. "Hij heeft hier sponsorborden hangen en zijn naam staat op de shirts. Helaas zou het zonder sponsor wel eens een heel moeilijk seizoen kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl