NOS Nieuws

Dijsselbloem: Italië zal regels volgen in bankencrisis

Dijsselbloem: Italianen zullen gewoon regels volgen in bankencrisis

De Italiaanse regering zal zich bij het bestrijden van de bankencrisis aan de regels houden. Dat heeft de Italiaanse minister van Financiën gisteren gezegd tegen minister en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem.

Gisterochtend zei Dijsselbloem al dat Europa niet zal toestaan dat belastingbetalers moeten opdraaien voor de problemen en dat de Italiaanse banken met beleggers en aandeelhouders de crisis moeten oplossen.

Italiaanse banken hebben voor 360 miljard euro aan slechte leningen op de balans staan. Dat zijn leningen waarvan onzeker is of ze worden terugbetaald.

Deze week gingen de aandelen van Italiaanse banken opnieuw hard onderuit. Het aandeel in Monte dei Paschi di Siena, de derde bank van het land, kelderde met ruim 30 procent.

Brexit

Het vertrouwen van beleggers in de bank nam af nadat er een brief van de Europese Centrale Bank (ECB) was uitgelekt. Daarin werd Monte dei Paschi di Siena opgedragen voor 3 oktober met een plan te komen om in drie jaar tijd voor meer dan 10 miljard euro te snijden in slechte leningen.

De brief kwam op een moment dat de uitslag van het brexit-referendum het vertrouwen in de Europese financiële sector al heeft aangetast.

In Italië zijn de aandelen van banken niet alleen in handen van grote concerns, maar ook van kleine bedrijven en huishoudens. De politieke druk op de Italiaanse premier Renzi om de beleggers te ontzien is daarom groot. Hij zou achter de schermen hebben gepleit om vanwege de brexit af te wijken van Europese regels.

Dijsselbloem zei gisteren al dat dat niet gaat gebeuren. Hij wees erop dat het compenseren van particuliere beleggers wel kan, maar dat belastingbetalers volgens Europese regelgeving niet meer voor de bankenproblemen kunnen opdraaien.

Dijsselbloem zegt dat de Italianen inmiddels hebben bevestigd dat ze de "Europese wetgeving die ook voor hen geldt zullen respecteren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl