NOS Wielrennen

Etappe 7: het peloton trekt de Pyreneeën in

De route van de zevende etappe van de Tour de France

Woensdag konden de favorieten zich nog enigszins verschuilen in het peloton. Vandaag is er geen ontkomen meer aan. Zeven kilometer voor de finish ligt de top van de Col d'Aspin, een berg van de eerste categorie. Daar zal de strijd losbarsten, verwacht NOS-analist Danny Nelissen. "Als de anderen slim zijn, proberen ze Alberto Contador eraf te rijden."

Contador staat al 2.21 achter op Froome en Quintana. Wordt het erop of eronder voor hem?

"Ja, dat denk ik wel. Ze zullen hem gaan testen vandaag, maar er staat maar één klim op het programma. Als ze niet heel hard gaan rijden, heeft hij nog een kans. Maar ik denk dat de strijd om de eindzege tussen Froome en Quintana zal gaan."

Kan Van Avermaet zijn gele trui vandaag vasthouden?

"Ook dat zal ervan afhangen hoe snel Sky en Movistar omhoog gaan rijden. De Aspin is twee keer zo zwaar als de colletjes van woensdag, maar daar reed Van Avermaet hard omhoog. Zijn marge van vijf minuten is vrij groot. Als ze rustig aan doen, kan hij zijn trui nog een dag vasthouden. Maar als het een strijd wordt, zijn die vijf minuten zo verdwenen."

Denk je dat BMC het geel gaat verdedigen?

"Ik verwacht niet dat Richie Porte en Tejay van Garderen voor de gele trui van Van Avermaet op kop gaan rijden. Zij gaan zelf voor het klassement en zaterdag raakt hij de gele trui sowieso kwijt."

  • NOS
    Het klassement na de zesde etappe

Welke Nederlander verwacht je in de aanval?

"Het zou een mooie etappe kunnen zijn voor Wilco Kelderman, maar die staat nog te kort in het klassement. Ze laten hem niet zomaar gaan. Tom Dumoulin is een goede kandidaat, die heeft een ruime achterstand."

Is een kopgroep vandaag kansrijk voor de dagzege?

"Ja, als een kopgroep met renners als Dumoulin of Nibali vertrekt, kunnen die het afmaken. Renners die dus niet meer voor het klassement gaan. Dan hoeven Sky en Movistar ook niet volle bak te rijden om ze bij te halen."

De Touruitzendingen van vrijdag bij de NOS

Tijd Programma Medium
14.00 Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 7: L'Isle-jourdain - Lac de Payolle (162,5 km) NPO 1 en NOS.nl
19.29 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
22.17 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl