Een Amerikaanse chartervlucht landt op de luchthaven van Havana
NOS Nieuws

Lijnvluchten tussen Cuba en de VS

De Amerikaanse regering heeft acht luchtvaartmaatschappijen toestemming gegeven om in het najaar met lijnvluchten op Cuba te beginnen. Chartervluchten zijn sinds mei vorig jaar al mogelijk.

Het besluit is een nieuwe stap in de normalisering van de betrekkingen tussen de voormalige aartsvijanden, een proces dat anderhalve jaar geleden begon.

Als er niets tussenkomst vliegen vanaf het najaar twintig vliegtuigen per dag heen en weer tussen Havana en twaalf Amerikaanse steden. Vier van die steden liggen in Florida, een staat waar veel Amerikanen met Cubaanse roots wonen.

Formeel geldt in de VS nog een reisverbod naar Cuba, maar in de praktijk wordt dat al jaren niet meer gehandhaafd. Vorig jaar reisden 160.000 Amerikanen voor vakantie naar Cuba. Honderdduizenden gingen er heen voor familiebezoek. De groei zet door. In de eerste helft van dit jaar reisden 84 procent meer Amerikanen naar Cuba dan in de eerste helft van 2015.

Partijen die het niet eens zijn met het besluit, hebben dertig dagen de tijd om bezwaar te maken. De regering-Obama zal zich naar verwachting van eventuele bezwaren niets aantrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl