NOS Sport

Uithaal Smith voldoende voor finaleplaats

Heftige ontlading bij discuswerper Smith na worp

Met een aantal oerkreten vierde hij zijn kwalificatie voor de EK-finale bij het discuswerpen. Rutger Smith wierp in zijn derde en laatste poging op het Museumplein de schijf naar een afstand van 63,85 meter. Tien atleten haalden de finale-eis van 64 meter. In de finale mogen twaalf atleten starten en Smith was de beste van de rest. Zaterdag komt hij weer in actie.

Smith is de succesvolste mannelijke atleet van Nederland na de eeuwwisseling. Hij veroverde medailles op WK's en EK's. In 2013 raakte de Groninger echter zwaar geblesseerd en leek zijn loopbaan voorbij. Smith vocht terug en vorig jaar maakte hij na 21 maanden zijn rentree. Hij wil nog geen afscheid nemen. De krachtpatser wil voor de vierde keer naar de Spelen, maar de limiet heeft hij nog niet gegooid.

Rio de Janeiro

Om in Rio de Janeiro te komen, moet Smith de discus over de 65 meter werpen. Hij is overtuigd dat hij het kan. Misschien wel in de finale van de EK. Afgelopen week deed hij kwalificatiepogingen in Heerhugowaard en Lokeren. Beide keren zonder succes. "Ik wil het hier halen", zei hij in Amsterdam. Zaterdag heeft hij nog een kans.

Erik Cadée ontbreekt in de finale. Hij kwam in de kwalificatie niet verder dan 61,93 meter. Dat was niet voldoende voor een plaats bij de beste twaalf. De Brabander, die waarschijnlijk na dit seizoen stopt, heeft de olympische limiet ook nog niet binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl