AFP
NOS Nieuws

Franse telecombaas voor rechter om zelfmoorden

Het Franse OM wil het telecombedrijf Orange, een voormalige topman en een aantal medewerkers vervolgen voor geestelijke mishandeling van personeel. Als gevolg daarvan zouden in de periode 2008-2009 zeker negentien medewerkers zelfmoord hebben gepleegd. Na een onderzoek van jaren is het nu aan de onderzoeksrechter om te beslissen of het tot een rechtszaak komt.

Orange, dat toen nog France Telecom heette, moest in 2008 worden geprivatiseerd. Twee jaar eerder had topman Didier Lombard bekendgemaakt dat er 20.000 banen zouden verdwijnen en 14.000 medewerkers zouden worden overgeplaatst. Hoe dat gebeurde was niet belangrijk, zei hij tegen zijn naaste medewerkers in een speciale vergadering. "Door het raam of door de deur."

AFP
De inmiddels opgestapte topman Didier Lombard

Volgens de vakbonden kregen medewerkers targets opgelegd die onmogelijk gehaald konden worden. Ook werden er mensen zonder overleg overgeplaatst naar een vestiging in een ander deel van het land en naar functies die niet bij hen pasten. Behalve negentien gevallen van zelfdoding zou dit ook nog tot twaalf mislukte pogingen tot zelfdoding hebben geleid. Een onbekend aantal medewerkers werd depressief of hield er andere gezondheidsklachten aan over.

Lombard kan een maximale gevangenisstraf van een jaar krijgen en een boete van 15.000 euro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl