NOS Nieuws

Nederlandse gevangenen krijgen sleutel eigen cel

Steeds meer Nederlandse gevangenen krijgen de sleutel van hun eigen cel. Het ministerie van Justitie doet dat om gevangenen meer verantwoordelijkheid te geven. En daar blijft het niet bij. Binnenkort krijgen gedetineerden in de nieuwe gevangenis in Zaandam ook de sleutels van afdelingen.

In Dordrecht hebben gevangenen al zo'n twee jaar een sleutel van de cel op zak. Ze kunnen er niet dag en nacht hun celdeur mee openen. Grofweg kan het alleen tussen acht uur in de morgen en vijf uur in de middag. Cipiers zijn enthousiast, omdat ze niet de hele tijd celdeuren hoeven open te maken.

Ook gevangenen zijn er blij mee. Een van hen zegt: "Ik vind het heel erg handig. Als je in de bezoekzaal komt, dan lacht het bezoek wel meteen als je de sleutel op tafel legt. Die denken dan dat je ermee naar buiten kunt, maar dat is niet zo."

Gedetineerden krijgen sleutel eigen cel

Topambtenaar Van Dijk, directeur van het gevangeniswezen, vindt dat een sleutel gevangenen helpt verantwoordelijkheid te nemen. Op die manier kunnen ze er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat ze hun cel op orde houden en dat ze op tijd op hun werk in de gevangenis komen.

"Mensen hebben een zooi van hun leven gemaakt en met hen gaan we kijken wat we kunnen verbeteren", zegt de directeur.

Het systeem geldt overigens niet overal. "Een sleutel voor mensen in een Extra Beveiligde Inrichting of de terreurafdeling doen we niet."

Geen hotel

Naast spelletjes, een tv, muziek en een iPad hebben gevangenen nu een sleutel. Toch moet daar volgens gevangenen geen misverstand over bestaan.

"Dit is absoluut geen hotel", zegt een van hen. "Mensen moeten stoppen om zo te denken over een gevangenis. Je zit hier gewoon opgesloten. Met zo'n sleutel kom je niet naar buiten. Het is zwaar om hier te zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl