Hoofdkantoor van de Monte dei Paschi di Siena, de derde bank van Italië
NOS Nieuws

'Geen belastinggeld naar Italiaanse banken'

Europa zal niet van regels afwijken om Italiaanse banken in problemen te helpen. Dat zegt minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem.

"De beleggers en aandeelhouders van de banken zullen de problemen moeten oplossen, we gaan niet van regels afwijken zodat de belastingbetaler eraan mee moet betalen", aldus Dijsselbloem. "Tot 1 januari waren er mogelijkheden om vanuit belastingbetalers geld in banken te stoppen, die zijn inmiddels beperkt, dat gaan we niet terugdraaien."

Eerder deze week gingen de aandelen van Italiaanse banken opnieuw hard onderuit. Het aandeel in Monte dei Paschi di Siena, de derde bank van het land, kelderde met ruim 30 procent het stevigst.

Uitgelekt

Het vertrouwen van beleggers in de bank kelderde nadat er een brief van de Europese Centrale Bank (ECB) was uitgelekt. Daarin werd Monte dei Paschi di Siena opgedragen voor 3 oktober met een plan te komen om in 3 jaar tijd voor meer dan 10 miljard euro te snijden in slechte leningen.

De brief kwam op een moment dat de uitslag van het brexit-referendum het vertrouwen in de Europese financiële sector al heeft aangetast. Vooral de Italiaanse banken staan er niet goed voor voor.

Dijsselbloem maakt zich daar geen grote zorgen over. "De Italiaanse banken zullen er nu doorheen moeten. In andere Europese landen zijn de banken al aangepakt. Er komt een moment dat je je verlies moet nemen".

Er is geen ruimte voor Italië om op de oude voet door te gaan.

Jeroen Dijsselbloem

In Italië zijn de aandelen van banken niet alleen in handen van grote concerns, maar ook van kleine bedrijven en huishoudens. De politieke druk op de Italiaanse premier Renzi om de beleggers te ontzien is daarom groot. Hij zou achter de schermen ervoor pleiten om vanwege de brexit af te wijken van Europese regels.

Dijsselbloem voelt daar niets voor: "Nee, we gaan nu echt niet van de regels afwijken. Strenge regels komen altijd slecht uit als het niet goed gaat dus moet je er eigenlijk voor zorgen dat je op tijd problemen aanpakt om crisis te vermijden."

"Wat wel mogelijk is, is dat je particuliere beleggers compenseert. Dat mag, en dat is al eerder gebeurd. Dat kan een oplossing zijn voor het sociale probleem dat dreigt."

Dijsselbloem: Italië kan niet op oude voet verder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl