De route van de zesde etappe van de Tour

Het algemeen klassement heeft gisteren een oplawaai gekregen. Peter Sagan is de gele trui kwijt, Greg Van Avermaet heeft hem stevig om zijn schouders. Dat de Belg die trui vanavond nog steeds heeft, daar twijfelt NOS-commentator Herbert Dijkstra niet aan. Maar wie er met de dagzege vandoor gaat, is moeilijk te voorspellen, zegt hij.

Wat maakt dat zo moeilijk?

"In de eerste 150 kilometer is het nergens vlak. Een kopgroep heeft daarom meer kans om weg te blijven dan tijdens een vlakke rit. De vraag is hoe graag de sprintersploegen willen knokken om een vroege vlucht terug te halen."

Waarom zouden ze dat niet willen?

"Veel renners hebben gisteren een jasje uitgedaan en morgen staat er een echt zware bergrit op het programma. Willen de ploegen die nog met lege handen staan echt achtervolgen? Dat is de vraag. De vermoeidheid treedt al in na een week, dus ik vraag me af of de ploegen van André Greipel en Bryan Coquard per se op kop willen rijden."

Hoe gaan ploegen als Sky en Movistar zo'n etappe in?

"Als er al vroeg een kopgroep vertrekt, gaan ze die taxeren. Zitten daar geen gevaarlijke renners bij, dan gaan die ploegen geen moeite doen om de kopgroep terug te halen."

Verwacht je een massasprint?

"Dat wordt fifty-fifty, Het hangt er echt vanaf hoe graag het peloton de aanvallers terug wil halen. Dat zal liggen aan de samenstelling van de kopgroep en de belangen in het peloton."

Eén ding is zeker: Van Avermaet houdt het geel. Toch?

"Ja, die trui is goud voor zijn ploeg en de voorsprong van vijf minuten is enorm. BMC zal de wedstrijd vandaag gaan controleren. Morgen gaat hij natuurlijk tijd verliezen, maar hoeveel...?"

Dat wordt dus een dagje verdedigen voor Van Avermaet?

"Nou, er zitten in het begin nog drie colletjes. En hij staat maar twee punten achter in het bergklassement op Thomas De Gendt. Misschien wil hij die bolletjestrui ook wel pakken. Zijn Tour is al geslaagd met een ritzege en de gele trui, maar waarom niet? Ik acht hem ertoe in staat. Het zou bovendien nogal grappig zijn: de gele trui in de aanval voor de bolletjestrui."

De Tour-uitzendingen van donderdag bij de NOS

Tijd Programma Medium
14.00 Radio Tour de France NPO Radio 1 en nporadio1.nl
14.10 uur Etappe 6: Arpajon-sur-Cère - Montauban (190,5 km) NPO 1 en NOS.nl
19.30 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
23.37 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

STER reclame