NOS Nieuws

Terroristen klagen over gevangenisregime

Zes gedetineerden die vastzitten op de terreurafdeling van de gevangenis in Vught, hebben een manifest geschreven van 32 pagina's met klachten over het strenge regime. Advocaat André Seebregts bevestigt een bericht daarover van het AD.

De terroristen vinden dat ze te veel gevisiteerd worden. Als zij bijvoorbeeld de gevangenis verlaten om naar de rechtbank te gaan, moeten ze hun kleren uittrekken voor een controle. Bij terugkomst worden ze opnieuw gevisiteerd.

Daarnaast vinden de gevangenen dat het versturen van brieven te lang duurt. Het kan volgens hen weken duren, doordat de brieven uitgebreid worden gelezen en geanalyseerd. Verder mogen de gevangenen onder meer niet alleen op de gang blijven en hangen er overal camera's met microfoons.

Volgens Seebregts zijn er nu gesprekken over het regime met de gevangenisdirectie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt in het AD dat er gesprekken zijn, maar zegt dat het manifest niet de aanleiding daarvoor is.

Eerdere klachten

Het is niet de eerste keer dat er wordt geklaagd over het regime op de Terroristen Afdeling van de gevangenis in Vught.

"Je wordt behandeld als een straathond", vertelde Moussa L. vorig jaar over de afdeling waar hij heeft vastgezeten. "Je wordt continu gefouilleerd. Je wordt continu in de gaten gehouden. Alle gesprekken worden afgeluisterd. Er hangen camera's in elke hoek. We zijn niet eens veroordeeld en we worden behandeld als de grootste criminelen van Nederland en de wereld."

Radicalisering

De terreurafdeling in Vught opende in 2005. Aanvankelijk werden terroristen in gewone gevangenissen opgesloten, maar er kwamen signalen binnen dat zij andere gevangenen ronselden. Daarna werd besloten om de terreurverdachten samen op te sluiten.

Vorig jaar waarschuwde onderzoeker Daan Weggemans van het Centre for Terrorism & Counterterrorism van de Universiteit Leiden al dat het strenge regime averechts kan werken. Volgens Weggemans is het gevaarlijk, omdat gedetineerden daardoor juist een bevestiging van hun ideeën kunnen krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl