Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking ANP

Ploumen wil "stevig gesprek" met ambassadeur in Kenia

time icon

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking heeft binnenkort een "stevig gesprek" met de Nederlandse ambassadeur in Kenia. Die deed in een interview met het blad voor ontwikkelingssamenwerking Vice Versa uitspraken die niet stroken met haar beleid. 

Aanleiding voor het interview is het afbouwen van de ontwikkelingshulp aan Kenia. De economie van dat land groeit snel en Nederland kijk nu hoe het met de private sector kan samenwerken. Naar overheidsinstanties gaat steeds minder geld.

'Ik zeg het maar gewoon: het is een bodemloze put", zegt ambassadeur Makken in het interview. "Ze werken niet efficiënt en als je er steeds weer opnieuw geld in stopt blijft dat ook zo. De efficiëntie moet je zoeken in sectoren waar de marge ertoe doet. In de private sector krijgen we dus veel meer waar voor ons geld."

Te kritisch

Makken vindt ook dat Nederlandse journalisten, NGO's en "sommige parlementariërs" te kritisch naar arbeidsomstandigheden in Nederlandse bedrijven kijken. "Als je maar lang genoeg zoekt, kun je altijd wel iets vinden om je druk over te maken", zegt Makken. 

Ploumen noemde de uitspraken van Makken in de Tweede Kamer "heel ongelukkig". Diplomaten mogen tegenwoordig in de media openhartiger zijn dan vroeger. Maar het moet wel stroken met het kabinetsbeleid, zegt een woordvoerder. 

STER Reclame