FNV

"Oké steigerbouwer. Ik ben in de buurt van de keet." Het is de boodschap van een hijskraanmachinist aan een bouwvakker die meters lager op de bouwplaats staat. De machinist wil weten waar hij zijn lading moet laten zakken, maar krijgt een onverstaanbaar antwoord. 

Het is het begin van een filmpje dat twee jaar geleden door de kraanmachinist werd doorgespeeld aan vakbond FNV. Het is een voorbeeld van gebrekkige communicatie die kan leiden tot gevaarlijke situaties. Situaties die soms dodelijke ongevallen tot gevolg hebben, zoals blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie.

Volgens de inspectie vielen er dit jaar al 42 doden in de bouw. Een forse stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En al jaren staat de bouw in de top-3 van de gevaarlijkste sectoren, samen met de landbouw en de horeca.

Dat er dit jaar zo veel doden vallen, heeft te maken met het aantrekken van de bouw, maar ook met de gebrekkige communicatie. De inspectie heeft geconstateerd dat bouwvakkers vaker geen Nederlands spreken, omdat ze bijvoorbeeld uit Polen of Roemenië komen.  

Op het FNV-filmpje ging het goed, maar volgens de kraanmachinist heeft hij vaak te maken met mensen die weinig ervaring hebben en gebrekkig Nederlands spreken. Iets dat erg belangrijk is, want de kraanmachinist is afhankelijk van de man die hem vanaf de grond begeleidt, zegt Willem Dijkhuizen van FNV Bouw. "Hier zie je dus dat het amper lukt om de last op de plaats te krijgen waar hij hoort te komen. En dat kan leiden tot gevaarlijke situaties."

Volgens de vakbond is ook de angst voor het melden van gevaarlijke werksituaties een van de oorzaken van het toegenomen aantal dodelijke ongevallen op de bouwplaats. De FNV wil daarom dat er een anoniem meldpunt komt om misstanden aan de kaak te stellen.

STER reclame