Gulnara Karimova, de oudste dochter van de Oezbeekse president
NOS Nieuws

OM wil miljoenen van Oezbeekse presidentsdochter

Het Openbaar Ministerie eist meer dan 300 miljoen euro van een bedrijf waar Gulnara Karimova, de dochter van de Oezbeekse president, de baas is. Haar bedrijf Takilant zou betrokken zijn bij omkoping en witwassen. Het geld kwam van in Nederland gevestigde bedrijven.

De telecombedrijven Vimpelcom en TeliaSonera maakten via ingewikkelde constructies ruim 300 miljoen euro aan steekpenningen over aan de onderneming van Karimova. In ruil daarvoor regelde zij dat ze toegang kregen tot de Oezbeekse telecommarkt. Het geld verdween in de zak van Karimova, denkt het OM.

Het was volgens het OM niet mogelijk een licentie te krijgen zonder Karimova. "Wij vermoeden dat zij de sleutel was tot de telecommarkt. Zij bepaalde de toelatingseisen", zegt een woordvoerder van het OM.

Gérard Depardieu

De 43-jarige Karimova leidt een divers leven. Zo is zij als diplomaat en onderminister aan de slag geweest. Ze is ook bekend als artiest. Onder de naam Googoosha, een koosnaam van haar vader, nam ze nummers op met Julio Iglesias en Gérard Depardieu. Naar verluidt is Karimova uit de gratie geraakt bij haar vader. Ze zou onder huisarrest in een villa wonen.

Het OM beschuldigt Karimova van corruptie en eist de 300 miljoen euro die haar bedrijf heeft ontvangen op. Daarbij legt het OM de hoogst mogelijke boete op van bijna vijf miljoen euro.

"Gezien de lange tijdsperiode waarin de corruptie heeft plaatsgevonden, het structurele karakter van de omkopingen, het daarmee gepaard gaande ongelimiteerde machtsmisbruik, en de enorme bedragen aan steekpenningen die zijn ontvangen, acht het OM de maximale geldboete gepast", zei de officier van justitie.

Ook de aandelen die Karimova's bedrijf heeft in TeliaSonera moeten worden afgestaan als het aan het OM ligt. Zes procent van de aandelen van het telecombedrijf zijn in handen van het bedrijf van de dochter van de Oezbeekse president. Zij zou met deze aandelen zijn betaald.

Hoogste schikking ooit

Telecombedrijf Vimpelcom heeft in februari bijna 400 miljoen dollar betaald aan de Nederlandse staat om vervolging te voorkomen. Dat is de hoogste schikking ooit in Nederland. Een dergelijke afhandeling zit er voor Takilant niet in. "Takilant was een vehikel voor steekpenningen, het had geen enkele legale activiteit. Met zo'n bedrijf kun je geen afspraak maken", zegt een woordvoerder tegen Het Parool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl