NOS Wielrennen

Van Avermaet grijpt de macht in eerste bergrit

Greg Van Avermaet heeft de macht gegrepen in de Tour de France. De BMC-renner won op imposante wijze de vijfde etappe. Van Avermaet soleerde in de 216 kilometer lange etappe van Limoges naar Le Lioran naar de zege en nam de gele trui over van Peter Sagan.

Thomas De Gendt eindigde op 2.35 als tweede achter Van Avermaet. Rafal Majka, die ook in de kopgroep zat, werd derde op 5.04 van de dagwinnaar.

Kelderman en Mollema bij favorieten

Achter de restanten van de voormalige kopgroep kwam het pelotonnetje met de favorieten op ruim vijf minuten binnen. Daarin zaten ook Wilco Kelderman en Bauke Mollema. Alberto Contador moest in de finale afhaken en verloor opnieuw tijd.

,,Het was een bijzonder moeilijke dag", zei Contador daarover. "Ik dacht dat ik mijn krachten weer een beetje terug had, maar betaalde de tol in de slotfase. Ik heb nog steeds veel last van de gevolgen van de valpartijen. Ik wist dat het lastig zou worden.''

Het klassement na de vijfde etappe

Van Avermaet sterkte van de kopgroep

Er moesten vier zware hellingen worden bedwongen en dus werd verwacht dat het klassement flink zou veranderen van aanblik in de vijfde etappe. In de rit door het Centraal Massief was een sterke groep van aanvankelijk negen renners verantwoordelijk voor de vlucht van de dag.

Een uur of twee duldden Andrij Grivko, De Gendt en Van Avermaet nog zes anderen in hun gezelschap: Florian Vachon, Rafal Majka, Romain Sicard, Bartosz Huzarski, Cyril Gautier en Serge Pauwels. Na 85 kilometer werden zij eraf gereden en gingen Grivko, De Gendt en Van Avermaet gedrieën verder. Hun voorsprong op het peloton liep op tot een kwartier toen Movistar zich op kop van het peloton nestelde en tempo begon te maken.

Op de Col de Perthus, met nog 14 kilometer te gaan, ontdeed Van Avermaet zich van De Gendt, die zich inmiddels had verzekerd van de bolletjestrui en werd gekozen als strijdlustigste renner van de dag.

Greg van Avermaet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl