Atlete Jip Vastenburg kan Nederland op de eerste dag van de EK aan de eerste medaille helpen.
NOS Sport

Jip Vastenburg neemt alleen genoegen met een medaille

Het besef dat ze bij de Europese atletiekkampioenschappen een medaille zou kunnen halen, kwam twee jaar geleden in Zürich net iets te laat. Jip Vastenburg liep daar naar de vierde plaats. De teleurstelling van die titelstrijd wil ze niet meer voelen, laat ze aan de vooravond van de EK in Amsterdam weten.

"Als ik nu weer vierde word, ben ik niet te genieten. Ik ben alleen tevreden met een medaille", blikt de 22-jarige atlete vooruit naar de 10.000 meter, die vanavond in het Olympisch Stadion de eerste en enige medaillestrijd op de openingsdag van de EK vormt.

Uitdaging

Vastenburg liep in Zürich lange tijd mee voorin, zag in de slotfase de podiumplaatsen uit het zicht verdwijnen, maar knokte zich toch nog naar de verdienstelijke vierde plaats. In Amsterdam behoort ze tot de grote groep medaillekandidaten. "Het niveau is dit jaar heel hoog. Het veld zit dicht bij elkaar. Er zijn tien dames die onder de 32 minuten lopen. Het maakt de uitdaging alleen maar leuker", zegt ze zelfverzekerd.

Vastenburg heeft zich al geplaatst voor de Olympische Spelen. Een 10.000 meter heeft ze dit jaar nog niet gelopen. Op de NK twee weken geleden werd ze op de 5.000 meter verslagen door Susan Kuijken. Het gaf haar echter wel het idee dat het met haar vorm wel goed zit. "Ik ben de afgelopen twee jaar niet zo fit geweest als nu. Ik ben er klaar voor. Inhoud heb ik genoeg."

Intuïtie

De atlete heeft nog vaak teruggedacht aan haar optreden in Zürich. "Toen had ik niet voldoende vertrouwen in mezelf dat ik een snelle laatste ronde kon lopen. Ik heb veel van die race geleerd. Ik hoop het nu ietsje beter te doen. Ik durf nu mijn intuïtie beter te volgen. In Zürich was het echt een vertrouwenskwestie. Het veld is nu weliswaar sterker, maar ik ben alleen tevreden met een medaille."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl