Lionel Messi en zijn vader Jorge Horacia begin juni tijdens het proces
NOS Voetbal

Messi krijgt 21 maanden celstraf, maar hoeft niet te zitten

Lionel Messi is door een Spaanse rechtbank veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf wegens belastingontduiking. Ook moet de sterspeler van FC Barcelona een boete betalen van 2 miljoen euro.

Messi hoeft overigens niet de gevangenis in: bij een straf van minder dan twee jaar hoeft een veroordeelde in Spanje niet de cel in als hij geen strafblad heeft.

Ook de vader van Messi, Jorge Horacio, kreeg 21 maanden cel opgelegd en een iets lagere boete: 1,5 miljoen euro. Messi en zijn vader gaan tegen het vonnis in beroep. Zij stellen dat alle geëiste bedragen zijn betaald. ,,Beiden zijn voorbeeldige burgers. De voetballer bewijst dat steeds weer als publiek figuur, zowel op het veld als daarbuiten'', zeggen hun advocaten.

De Spaanse fiscus beschuldigt het duo van belastingontduiking in de jaren 2007 tot en met 2009 voor een bedrag van 4,1 miljoen euro. Volgens de Spaanse belastingdienst zijn inkomsten uit de portretrechten van Messi weggesluisd via nepfirma's in Uruguay, Belize, Zwitserland en Groot-Brittannië.

Messi verklaarde tijdens het proces dat hij niets wist van belastingontduiking. "Ik heb er werkelijk waar nooit iets van geweten. Ik tekende contracten omdat ik volledig vertrouwde op mijn vader en mijn advocaten." Ook zijn vader ontkent dat hij iets fout heeft gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl