Een kwart van de ernstige ongevallen wordt veroorzaakt door vallende of rondslingerende materialen.
NOS Nieuws

Fors meer doden in de bouw door spraakverwarring en meer productie

Het aantal dodelijke ongevallen in de bouw is fors gestegen. Het afgelopen half jaar zijn 42 bouwvakkers door een ongeluk op het werk overleden. Dat is 56 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar, toen er 27 bouwvakkers om het leven kwamen, meldt de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie.

Het totale aantal ernstige ongelukken steeg met 14 procent. De inspectie verklaart de toename onder meer uit de toename van de bouwproductie. Tijdens de crisis viel de productie ver terug. Doordat er meer wordt gebouwd stijgt nu het aantal ongevallen, zegt de woordvoerder van de Inspectie SZW.

Polen

Communicatieproblemen op de bouwplaats spelen ook mee. "Er werken vaak meerdere bouwbedrijven op dezelfde plek. Daardoor is het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de veiligheid", zegt de woordvoerder.

De inspectie constateert dat bouwvakkers vaker geen Nederlands spreken. "Er lopen Polen, Roemenen en Engelsen rond op de bouwplaatsen. Dat maakt de communicatie niet makkelijk."

Trappen en steigers

Bij ruim de helft van de ernstige ongelukken valt de bouwvakker van een trap, een steiger of een andere hoogte of struikelt hij. Een kwart van de ongelukken komt doordat de bouwvakker geraakt wordt door voorwerpen. 15 procent van de ernstige ongevallen gebeurt met machines, gereedschap of voertuigen op de bouwplaats.

De inspectie waarschuwt dat de weken voor de vakantie extra gevaarlijk zijn, omdat er vaak hard wordt gewerkt om werk af te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl